fbpx

Krachttraining voor vrouwen

Krachttraining voor vrouwen

Steeds meer vrouwen doen aan krachttraining en persoonlijk vind ik dat een goede ontwikkeling. Krachttraining kan op verschillende manieren, namelijk met gewichten, maar ook met je eigen lichaamsgewicht. Je lichaam blijft namelijk toch het beste trainingstool dat voorhanden is en de gewichten, elastieken, etc. zijn alleen  extra hulpmiddelen. Daarom zijn er bij de bootcamps die ik geef zoveel oefeningen met eigen lichaamsgewicht. En ja, natuurlijk is dit ook gewoon praktisch. Maar met personal training begin ik ook altijd met oefeningen met eigen lichaamsgewicht om het eigen lichaam onder controle te krijgen en een goed/beter lichaamsgevoel te ontwikkelen. De gewichten die ik dan eventueel gebruik zijn ter ondersteuning. En dan is de volgende stap extra gewichten toevoegen om een oefening zwaarder te maken en jezelf uit te dagen.

If you don’t use it, you loose it!

Vaak beginnen vrouwen met bootcamp of gaan naar de sportschool om af te vallen. Gelukkig zie ik wel steeds vaker dat ze dit doen omdat sporten goed voor ze voelt en dat ze zich hierdoor figuurlijk lekkerder in hun vel gaan voelen. Vaak hebben vrouwen nog wel de behoefte om veel cardio te doen, omdat dit zou verbranden. Doe dat alsjeblieft niet als hoofdreden. Ja, cardio heeft gezondheidsvoordelen en je kan je er goed bij voelen. Dus je hoeft het zeker niet te schrappen. Maar vergeet alsjeblieft de krachttraining niet. Het is (helaas) een gegeven dat als je ouder wordt, dat je spiermassa verliest en je vetpercentage omhoog gaat. Krachttraining (in welke vorm dan ook) gaat dit tegen. En ook door de inactieve leefstijl die wel tegenwoordig hebben, worden spieren niet meer volledig gebruikt. En je lichaam wil graag energie besparen, dus die zet deze spieren dan op ‘uit’. En als je de spieren wel gebruikt, blijven ze gewoon ‘aan’. Het blijft toch echt: If you don’t use it, you loose it!

Shapen ipv ‘groot’ worden

Vrouwen hoeven absoluut ook niet bang te zijn om heel gespierd te worden. Ze hebben namelijk niet genoeg testosteron in hun lichaam om dit voor elkaar te krijgen. Vrouwen hebben 10 tot 30 keer minder testosteron in hun lichaam dan mannen. En het groeihormoon dat door krachttraining wordt aangemaakt, zorgt ervoor dat je lichaam vet verbrandt en wat spiermassa aanmaakt. Ja, vrouwen maken wel spiermassa aan, maar het zal nooit zoveel zijn dat je ‘groot’ wordt. Als je spiermassa aanmaakt, zul je in rust ietsje meer energie verbruiken en je zal je lichaam strakker krijgen en meer in vorm. In het engels worden hiervoor ook wel de begrippen ‘shapen’ en ‘toning’ gebruikt. Uiteraard moet hierbij wel een goed voedingspatroon aangehouden worden, omdat je niet kan optrainen tegen een slecht voedingspatroon. Dus het resultaat van krachttraining en een verantwoord voedingspatroon zal een mooi gevormd, vrouwelijk lichaam zijn met een mooie lichaamshouding. En daarbij zegt de spiegel en de centimeter meer dan je weegschaal, omdat 1 kg spieren wat minder ruimte nodig heeft dan 1 kg vet.

Persoonlijk trainingsschema

Het is wel belangrijk om een persoonlijk trainingsschema te hebben. Dan is deze afgesteld op jouw wensen en op jouw vaardigheden. Algemene schema’s houden geen rekening met blessures, persoonlijke behoeften en niveau van de vrouwen. Vaak zijn het ook schema’s die hoog in herhalingen zitten. Echter, deze zorgen alleen maar voor een verbeterd uithoudingsvermogen van de spier en niet voor spieropbouw en spierversteviging (behalve als je er net mee begint). Ga op den duur wat betreft herhalingen tussen de 8 en 15 zitten met 3 à 4 sets.  Dan werk je aan het sterker maken van de spieren en prikkel je ze om een beetje te groeien, zodat uiteindelijk strakker in je vel komt te zitten. Je lichaam wordt dan het meest geprikkeld; hormonen komen vrij en de vetverbranding en spieren worden gestimuleerd. Goede oefeningen zijn squats, deadlifts, pull ups, rows, push ups, shoulder presses, planks en lunges. Vraag een trainer naar de juiste uitvoering van de oefeningen en doe ze niet of onder begeleiding als je last hebt van blessures.

Nieuw personal training programma

Ik ben bezig met het ontwikkelen van een nieuw programma. Deze is gericht op vrouwen die een krachtiger lijf willen hebben en zo ook een krachtige mindset. Dus je wordt allround sterker, zowel fysiek als mentaal. Hiervoor dien je dan minimaal 1x per week naar mijn trainingslocatie in Amstelveen te komen. En dan train je zelf nog een 2e en eventueel 3e keer per week. Het hele programma is minimaal een half jaar.

Vul onderstaand formulier als je meer wilt weten en natuurlijk ook als jij je hiervoor wilt aanmelden.

Contact

5 + 3 = ?

Welke schoenen kan je het beste dragen bij krachttraining
sporten tijdens je zwangerschap
het is oké

Het is oké

helpt sporten bij afvallen

Helpt sporten bij afvallen?

autoregulatie belastbaarheid en belasting

Autoregulatie

snel resultaat small group

Snel resultaat?

van handen in je haar naar jump for joy
doelen stellen krachttraining

Werk aan je Summerbody