fbpx

Welke foto zorgt voor motivatie?

Welke foto zorgt voor motivatie?

motivatie zelfbeeld

Afgelopen vrijdag was mijn Voicemail ingesproken door Editie NL met de vraag of ik mijn mening wilde geven over de oproep van Strava om meer authentieke, realistische sportfoto’s van jezelf te plaatsen. Zij vroegen zich af of dat een betere motivatie zou zijn. Ik gaf personal training op dat moment en toen ik terugbelde hadden ze al iemand anders gevonden. Alleen die vraag heeft me wel aan het nadenken gezet.

Motivatie, zelfbeeld en waarde

Wat motiveert meer? Die strakke, afgetrainde dames/gespierde mannen die alleen hun beste foto’s online plaatsen of foto’s van sportende mannen en vrouwen waarvan je ziet dat ze het zwaar hebben en bezweet zijn en een rood hoofd hebben?

Als je mijn Instagram volgt, weet je dat ik in mijn Stories wel eens mijn bezweette, rode hoofd plaats na een rondje hardlopen. Dit doe ik alleen niet omdat dat meer zou motiveren. Ik doe dat omdat dat is wie ik ben (en ja, een hele slechte foto plaats ik ook niet). Maar bij Editie NL vroegen ze zich af wat een betere motivatie is. Daar is volgens mij geen eenduidig antwoord op te geven. Het zelfbeeld en de waarde van degene die naar de foto’s kijkt, heeft daar ook mee te maken. Dat vind ik belangrijker dan het motivatieverhaal. In mijn ogen is het belangrijker dat sport een gewoonte is/wordt en dan speelt motivatie geen rol meer.

Realistisch zijn

Als jij sport omdat jij eruit wilt zien als iemand op zo’n geposeerde, perfecte foto met een goede belichting vraag ik mij wel af wat het doet met je zelfbeeld. Veel van die foto’s zijn namelijk niet realistisch (ook niet voor de persoon op de foto). Iedereen heeft sowieso zijn/haar eigen genetisch potentieel. Zo hoef ik niet te verwachten dat ik ooit hele dunne benen zal krijgen of minder brede schouders. Dat zit niet in mijn botstructuur. Dus dat maatje 36/38 kan ik wel vergeten. Het is daarom wel belangrijk dat je wel voor ogen houdt wat wel en niet mogelijk is.

Voor een bepaald uiterlijk is het wel nodig dat je je er je voedingspatroon erop aanpast en veel sport. Daarom is het ook belangrijk om te kijken naar de tijd die je ervoor over hebt en of je daarmee jouw waarde kan halen. En vergeet daarbij ook niet wat voor een invloed (zowel positief als negatief) het kan hebben op je sociale leven.

En wat is jouw waarde? Waarom sport jij?

Waarde

En wat is jouw waarde? Waarom sport jij? Heeft het te maken met hoe je eruit wilt zien? Of juist hoe je je voelt? Of je gezondheid? Is deze waarde dus realistisch? Als dit zo is, zal het sporten lekker gaan en is de kans groter dat je het volhoudt. Is dit niet zo? Dan gaat het sporten misschien ook wel, maar je voelt je er niet prettig bij. Je zelfbeeld gaat hierdoor ook omlaag. En die foto’s die je dan online tegenkomt, gaan je zeker niet helpen. En het zelf plaatsen van foto’s ook niet. Vaak plaatst men die foto’s om bevestiging van buitenaf te zoeken. Dat helpt je misschien tijdelijk, maar zeker niet op de lange termijn.

Advies

Dus mijn advies is, is om ervoor te zorgen dat je waarde realistisch is. En dan maken de foto’s ook niet meer uit. Als ik naar mezelf kijk, denk ik bij die strakke, afgetrainde vrouwen dat ik het knap vind dat ze die leefstijl hebben en dat ze het ervoor over hebben. En soms is er duidelijk ‘door de foto’s’ heen te kijken en dan weet je dat het niet realistisch is. En bij mensen die een foto van zichzelf plaatsen met een bezweet hoofd denk ik dat het supergoed is dat ze sporten en dat ze daardoor lekker in hun vel zitten. Wat betreft het zelf plaatsen van foto’s: Doe vooral waar jij je goed bij voelt!

Doe vooral waar jij je goed bij voelt!

motiv