fbpx

Nadeel van focus op Bikinibody

bikinibody

Technisch gezien is het nog lente, maar de temperaturen voelen als zomer. Op Social Media, in bladen, op televisie zie je weer allerlei advertenties, opmerkingen, verhalen voorbijkomen met allerlei tips om Summerproof te worden, een bikinibody te krijgen, strakker te worden, fitter te worden en weet ik wat nog meer.

Hoe wil jij je voelen?

Het jammere hiervan vind ik dat het allemaal zo uiterlijk gericht is. Vaak worden er dingen genoemd die je wel of juist niet moet doen/eten. Ik heb kort geleden een Instagrampost over een mogelijk gevolg hiervan. Ik weet dat dit gebeurt uit eigen ervaring en ik weet het van anderen. Het bericht ging als volgt:

“Je bent zo goed bezig met letten op je voeding.⠀
Je let op wat je drinkt⠀
Je sport goed⠀
en doet nog meer wat nodig is⠀

Maar je merkt nu dat die kilo’s er niet meer af gaan⠀
en er komt zelfs weer een beetje bij.⠀
Je baalt hiervan en daardoor merk je dat je weer het één en ander laat varen.⠀
Die stemmetjes in je hoofd beginnen weer harder te roepen.⠀
En je kan die verleiding echt niet weerstaan⠀
en dan voel je je weer rot⠀
en je blijft in die cirkel…”

Het kan natuurlijk ook heel goed dat je wel tevreden bent met je gewicht. Alleen in de praktijk zie ik heel vaak dat er altijd wel iets is waar men kritische op is. En dat terwijl er vaak meer is om trots op te zijn. En dit wordt vaak over het hoofd gezien. Hoe zonde is dat?

Het nadeel van de focus op bikinibody en dus op hoe je eruit ziet, roept vaak niet het gevoel op zoals je je wilt voelen.

En op de een of andere manier merk ik ook aan mensen dat ze denken dat ze zich beter voelen als ze zijn afgevallen zijn, strakker in hun vel zitten, etc. Alleen op het punt dat men inderdaad afgevallen is, zie ik in de praktijk vaak toch wel punten aan je lichaam blijven waar ze ontevreden over zijn. Dus dat beter is er nog steeds niet. Dus wat als je het nu eens gaat omdraaien.

Wat kun jij nu al doen om je nu beter te voelen?

Goed voor jezelf zorgen

Vaak stimuleer ik mensen om te kijken naar hoe zij goed voor zichzelf kunnen zorgen in plaats van de focus te hebben op afvallen en veel sporten. De reden dat ik dit doe, is om de mindset net anders te krijgen. Ik zie namelijk dat men vaak uit de vicieuze cirkel komt door deze andere benadering.

Er is geen verboden voedsel meer, men moet niet meer van zichzelf en men is gelijk een stuk liever voor zichzelf.

Natuurlijk wordt er gezond gegeten en gesport, maar er is geen schuldgevoel als men een keer een ijsje neemt of een keer niet sport. En er wordt juist rust gepakt als dat goed voelt voor het lijf. En dit zorgt ervoor dat men zich snel beter voelt en op de lange termijn vaak wel afvalt en zowel figuurlijk als letterlijk beter in hun vel gaat zitten.

Emoties

Alleen om goed voor jezelf te zorgen is het vaak ook belangrijk om emoties een plek te kunnen geven. En dit is een proces wat tijd kost. Vaak heeft iemand zichzelf bepaalde reacties en gewoonten aangeleerd. Deze gewoonten zijn vaak ook sociaal geaccepteerd en kunnen jouw persoonlijke doelen saboteren. Denk hierbij aan het eten en drinken op verjaardagen en andere feestjes. Dit is ook een vorm van emotie-eten.

Men denkt bij emotie-eten vaak een negatieve emoties, maar men eet meer bij positieve emoties.

En iedereen gaat ook weer op zijn/haar eigen manier om met negatieve emoties. Om goed voor jezelf te zorgen, is het belangrijk dat jij je negatieve emoties goed kan managen en goed de positieve emoties kan inzetten. Dit leer ik je in mijn Instagramcursus Van streefgewicht in je hoofd, naar lekker in je vel.

bikinibody