fbpx

8 voordelen van ‘luisteren naar je lichaam’

8 voordelen van ‘luisteren naar je lichaam’

luisteren naar je lichaam

Vorige week heb ik het gehad over wat luisteren naar je lichaam is en heb ik je alvast het eerste voordeel gegeven, namelijk geen spanning meer rondom eten. Andere (misschien onverwachte) voordelen zijn:

Minder pijn:

Veel mensen zitten de hele dag achter een bureau en zitten in dezelfde houding. En met staande beroepen kan dit ook. Door gedachteloos door te blijven werken voel je de signalen van je lichaam niet en door ze te negeren help je het ook niet. Dan gaat je lijf steeds harder roepen. Een voorbeeld hiervan is lage rugpijn of last van je knieën of last van je nek/schouders. Vaak is een signaal van je lichaam in deze gebieden dat je even wat moet veranderen aan je houding.

Dus ga op een soort ontdekkingsreis. Wat helpt jou daarbij? Wissel zitten en staan af, beweeg, focus op ademhaling of doe oefeningen. Daardoor gaat je lijf weer beter voelen en heb je het gevoel dat je weer veel meer kan. Je hoeft namelijk niet altijd pijn te hebben en nee, dat hoort niet bij het ouder worden.

Betere trainingen/workouts:

Als je het verschil tussen ‘goede pijn’ en ‘slechte pijn’ leert kennen, weet je wanneer je door kan gaan tijdens een training en wanneer niet. Als je het verschil weet tussen lui en moe weet je wanneer je wel vol kan trainen en wanneer niet.

Tijdens de personal trainingen die ik geef, vraag ik regelmatig aan klanten waar ze de oefening voelen. Dan kan ik bijstellen waar nodig. En  ook wil ik ze op deze manier zelf leren voelen wat een oefening doet en of het goed gaat of niet. En zo krijg je op de lange duur weer betere resultaten.

Betere gezondheid:

Gezondheid is sowieso een relatief begrip en voor iedereen wat anders. Maar een lichaam vertelt je altijd wanneer het beter is om een tandje rustiger te doen. Vaak zijn de signalen eerst subtiel in de vorm van vermoeidheid, duizelingen of (oude) pijntjes. Als je deze signalen blijft negeren dan worden ze luider in de vorm van ziekte, blessures, en andere lichamelijke issues.

Door op tijd te luisteren naar deze signalen kun je op zoek gaan naar wat jij nodig hebt. Dit kan van alles en nog wat zijn. Denk hierbij aan slaap, ontspannen, me-time, sporten, gezond eten. Verder kun je ook bepalen wat die dag handig is voor jou om te doen als je op tijd weet te luisteren naar de signalen. En dit alles leidt op langere termijn tot een betere gezondheid.

Meer plezier

Door niet te luisteren naar je lichaam en de signalen van je lichaam te negeren worden ook de leuke en plezierige signalen genegeerd. Dat is toch zonde! Door weer meer te gaan leren luisteren naar je lichaam kun je ook achterhalen wat goed voor jou voelt, waar je plezier van krijgt en voldoening. Hierbij kun je denken aan beweging, relaties, vriendschappen, seks, hobbies en veel meer andere dingen. En hoe meer je naar deze signalen luistert, deze te luider deze signalen worden en je zo meer plezier hebt.

Eerder je emoties kunnen begrijpen

Emoties kun je vaak ook in je lijf voelen. Denk hierbij aan de ‘vlinders in je buik’, ‘stijve schouders’, ‘een knoop in je maag’, etc. Iedereen voelt emoties op een bepaalde plek. Voor de één is dat eerder de onderrug, de ander de nek en de ander de buik.

Je lijf weet vaak eerder dan je hoofd als er iets aan de hand is. En als jij dus daarbij naar je lichaam kunt luisteren, kun je ook eerder bepaalde emoties begrijpen. En op deze manier kun jij vaak beter bepalen wat goed voor jou is om te doen.

Sterkere intuïtie

Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik ben soms echt wel tegen mijn eerste gevoel (intuïtie) ingegaan. En dat voelde me dan toch een partij ongemakkelijk. En dan helemaal als bleek dat mijn intuïtie gewoon klopte. Soms dacht ik dat ik buikpijn had, maar dan bleek mijn intuïtie te vertellen dat het geen goede situatie was. Dus door meer te gaan luisteren naar je lichaam kun jij je intuïtie gaan versterken.

Je bent je eigen baas

Tegenwoordig wordt er zeker op voedingsgebied vaak verteld wat er goed voor je zou zijn en wat niet. Hoeveel verschillende diëten zijn er wel niet… Weet jij nog wat goed is en wat niet? Ik kan mij goed voorstellen dat dat heel erg lastig is. Door meer en vaker te gaan luisteren naar de signalen van je eigen lichaam weet jij zelf wat heel goed voor jou is en wat niet. Dus als jij bv. voelt dat jij je koolhydraten echt nodig hebt, dan eet je ze lekker. Ook al zeggen anderen dat je dat beter niet kunt doen. Jij bent de baas over je eigen lijf.

Meer zelfvertrouwen

Gaat het luisteren naar je lichaam in één keer goed? Nee zeker niet! En al helemaal niet als je al jaren deze signalen genegeerd hebt. Maar des te vaker je het doet, des te beter het gaat. De signalen worden duidelijker en zo kun jij beter ontdekken wat er aan de hand is. En als doende krijg je zo meer energie, vertrouwen en word je (mentaal) sterker. En zo groeit je zelfvertrouwen ook. En dat is echt super! Want zo ga jij beter om met angst en onzekerheden. Je lichaam geeft de signalen en de antwoorden die je nodig hebt zitten binnen jezelf.