o.a. op Fitgirls.nl, Glamour.nl, www.allesvoorsport.nl, SportknowhowXL, ZZPservicedesk, Fit!magazine, tijdschrift VES, de Telegraaf, Actify.nl, Sportkrant Amstelland.
6 fouten die ik gemaakt heb met hardlopen
Sinds een jaartje ben ik regelmatig aan het hardlopen. Eerst deed ik dat 3x per week en nu 2x per week. Daarvoor rende ik een aantal weken tot een paar maanden een aantal keer per week en dan weer een heel poos niet. In al die jaren heb ik wel verschillende fouten gemaakt met hardlopen. Ik wil er 6 met jou delen, zodat je niet dezelfde fouten maakt. Of dat je het herkent en het kan herstellen.
1. Te snel rennen
Dit is een fout die ik zelf nogal snel maak en zeker aan het begin van mijn rondje.
Sportkrant Amstellan: Tips om het sporten weer op te pakken
Wat kun je doen om de de hele zomervakantie lekker in je lijf te voelen?
Nu het weer zomer is en een deel van het land al vakantie heeft, zijn er weer veel leuke dingen te doen. Vaak hebben deze dingen te maken met lekker relaxen, eten en drinken. En daar is echt helemaal niks mis mee. Daar moet je ook zeker van genieten! Alleen wat het nadeel is, is dat veel mensen dit als excuus gebruiken om niet te hoeven bewegen en/of bewuste keuzes te maken wat betreft voeding. Vaak voelen ze een volgende dag zich dan weer schuldig en soms ook op het moment zelf al. En om zichzelf dan weer heel even goed te voelen, spreken ze af dat ze in september wel weer ‘normaal’ gaan doen. Maar wat is ‘normaal’ doen?
‘Normaal’ doen
Voor mij is dat normaal doen een balans vinden die ik het hele jaar kan volhouden.
8 Tips om fit te blijven in de zomer
Hou zoveel mogelijk je vaste ritme vast
Het menselijk brein houdt van routine. En om een resultaat te bereiken is het consistent gedrag van belang. Dus blijf lekker sporten op je vaste momenten en eet volgens je vaste ritme zolang dat allemaal mogelijk is.
Zoek alternatieven voor als je je ritme niet kunt vasthouden
En voor als dat niet mogelijk is, kun je alternatieven zoeken. Dus als je wel wilt sporten, maar
#fuckperfect: 3 gouden tips om lief te zijn voor je lijf
In mijn vorige blog heb ik het gehad over dat als je altijd hetzelfde doet, ook hetzelfde resultaat mag verwachten. Dus als je nu weer hetzelfde gaat doen als vorig jaar om ‘summerproof’ te worden, heb je volgend jaar weer dezelfde situatie. Even een side note: Ik erger me helemaal dood aan termen als summerproof en bikinibody. Vorig jaar heb ik je in een blog verteld dat je sowieso altijd summerproof bent.
Er zijn dus verschillende dingen die je anders kunt doen. Het overkoepelende thema en wat ik één van de belangrijkste dingen vind, is met starten om lief te zijn voor jezelf.
Anders doen, leidt tot ander resultaat. Tips om beter voor jezelf te zorgen
De zomer is gelukkig weer in aantocht. Echt super lekker! Dat is vaak het signaal voor veel mensen om weer fanatiek te beginnen met diëten en sporten om af te vallen. Maar wacht… Heb ik dit vorig jaar ook niet gezien? En het jaar daarvoor? En daarvoor? Oké, you get the picture (hoop ik).
“Ja, maar dat ene dieet (vul maar een naam in) heeft me vorig jaar goed geholpen.” Dit is een opmerking die ik dan regelmatig hoor. Ik heb nieuws voor je! Elk dieet werkt.
Start slow met hardlopen: hier is jouw opbouwschema voor 4 weken
Het is weer voorjaar. Vaak betekent dit dat veel mensen weer willen beginnen met hardlopen. Wat ik dan ook vaak zie, is dat mensen beginnen met hardlopen en dan doen ze maar wat. Daardoor stoppen ze er ook snel weer mee, daarom wil je toch wat tips geven om het hardlopen op te bouwen. Je hebt natuurlijk allerlei beginnerscursussen, alleen ik weet dat er ook veel mensen zijn die dit niet willen doen. Daarom deel ik met jou mijn tips en een opbouwschema voor 4 weken om zelf gelijk goed te starten met hardlopen!
Te hard van stapel lopen (of rennen)
Bootcamp Ladies rennen MS de wereld uit met Rokjesdagloop
Hardlopen en ik zullen nooit echt goede vrienden worden. Het blijft altijd een struggle, maar ik vind het wel lekker om te doen. Aan wedstrijden wilde ik nooit meedoen, omdat ik niet van massa’s mensen houd. Een keer een wedstrijd meedoen is wel weer leuk, en een uitdaging. Dankzij een deelnemer van mijn bootcampsheb ik een mooie wedstrijd gevonden. 18 maart is de Rokjesdagloop in Amsterdam, en het heeft een mooi goed doel. Het goede doel van de Rokjesdagloop is voor de vijfde keer Stichting MS Research. Deze stichting financiert het wetenschappelijk onderzoek naar multiple sclerose (MS).
MS de wereld uit rennen tijdens de Rokjesdagloop 2018
MS is een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel.
6 krachtoefeningen om goed voorbereid op skivakantie te gaan
De voorjaarsvakantie komt er weer aan. Veel mensen gaan dan op skivakantie. Het is dan wel lekker om een beetje voorbereid op skivakantie te gaan, zodat de spierpijn meevalt. Ik heb daarom zes krachtoefeningen om goed voorbereid op skivakantie te gaan.
1. Lunges
Column in Sportkrant Amstelland Amstelveen Editie
Goede voornemens volhouden door lief te zijn voor jezelf
Wat gaat de tijd toch hard. Het is alweer 2018. Weer een nieuw jaar! Hoe zit het met jouw goede voornemens? Heb jij goede voornemens? Heb jij tot 1 januari gewacht om hiermee te beginnen of ga je er al gelijk mee aan de slag als je iets hebt bedacht? Wat ik vaak zie als mensen met goede voornemens beginnen op 1 (of 2) januari, is dat mensen dit met een ‘alles-of-niets’-benadering doen. Alles moet gelijk helemaal anders en als het op een gegeven moment niet meer lukt, stoppen mensen er maar helemaal mee. Herkenbaar?
Gewoonten aanpassen
Practice what you preach. 4 manieren om te blijven doen waarin je gelooft
Ik vind het belangrijk dat jij je fit en energiek voelt om te kunnen doen wat je wilt binnen jouw mogelijkheden. Sporten en gezond eten hoort hier zeker bij, maar ook ontspanning en mindset. Een aantal jaar geleden legde ik met de gezegden of spreekwoorden (ik weet het verschil nooit) “Walk the talk” en “Practice what you preach”, veel druk op mezelf om strak in mijn vel te komen en veel te trainen. Nu zie ik dat het ook anders kan. In mijn vorige blogs heb ik het gehad over processen die ik hiervoor doorlopen heb, deze waren vooral mentaal. Nu pas ik de gezegden “Walk the Talk” en “Practice what you Preach” anders toe. Ik heb een switch kunnen maken door de volgende vier punten.
Sport omdat je het wilt, niet omdat het van jezelf moet
In mijn vorige blog heb ik het gehad over hoe ik anders naar voeding ben gaan kijken. Deze keer wil ik het hebben over mijn proces van het gevoel van moeten sporten naar willen sporten. Ik heb sporten altijd wel leuk gevonden (het is niet voor niets mijn werk), maar ik heb zelf ook zeker periode gehad dat ik van mezelf moest sporten en mij aan schema’s moest houden. Daardoor voelde ik mij schuldig als ik een keer niet ging, en ik bleef ook door trainen terwijl ik een blessure had.
Vallen en opstaan
Net zoals bij voeding
LEREN MET VALLEN EN OPSTAAN: ZO KWAM IK ERACHTER WAT WEL VOOR MIJ WERKT
Ik moet het toegeven: het is wel een proces geweest. Van onzekerheid, schuldig voelen als je niet traint, vergelijken met anderen, rigide relatie met eten naar geen sixpack meer hoeven hebben, een ontspannen relatie met eten hebben en niet elke dag hoeven sporten. Tijdens dit proces ben ik verschillende keren gevallen (soms even blijven liggen) en weer opgestaan. Zodoende kom je er dus achter wat voor jou werkt en wat niet. Dan heb ik nog het geluk dat ik als trainer werk, waarbij ik de kennis die ik heb geleerd ook op mezelf kan toepassen. Een voorbeeld hiervan is mijn relatie met voeding.
DE 8 HANDIGSTE MUST-HAVE SPORTATTRIBUTEN VOOR THUIS
Veel mensen willen wel sporten, maar kunnen of willen dat om een bepaalde reden niet in een sportschool doen. Gelukkig kun je thuis ook goed trainen en je oefeningen doen. Met je eigen lichaam kun je al heel veel oefeningen doen. Daarbij kun je eventueel gebruik maken van de muur, een stoel/bank en een tafel. Verder kun je verschillende sportattributen aanschaffen die je makkelijk thuis kunt gebruiken. In dit blog geef ik je een overzicht van handige sportattributen voor thuis.
WIL JIJ AFVALLEN VOOR JEZELF OF VOOR EEN ANDER?
In mijn vorige blog had ik het erover dat ik ongemerkt/ongewild was afgevallen. Op zich niet vervelend natuurlijk, maar het was niet mijn hoofddoel. Zou het erg zijn als het wel je hoofddoel is? Dit hangt af van je redenen om te willen afvallen. Laat ik mezelf eens als voorbeeld nemen. In het laatste jaar van mijn studie bewegingswetenschappen heb ik 5 maanden in Lissabon gewoond en gestudeerd. En wat een superstad is Lissabon zeg!
Lissabon
Het studentenleven
Weekendbijlage Vrij van De Telegraaf in rubriek Kasboek
LETTERLIJK EN FIGUURLIJK ANDERS IN MIJN VEL
Het afgelopen halfjaar heb ik met een businesscoach gewerkt. Dit heeft ertoe geleid dat ik meer focus heb en een verhaal naar buiten kan brengen. Het laatste onderwerp dat we hebben besproken is dat ik meer van mezelf kan laten zien, zodat mensen nog beter weten met wie ze te maken hebben als ze met mij in zee gaan. Ik mag mijn kwetsbaarheid laten zien. Dit blijf ik altijd nog wel een dingetje vinden. Ik doe dit steeds meer. Het blijft spannend, maar het voelt wel goed. Ik merk namelijk dat ik hierdoor mijn bedrijf next level aan het brengen ben. Door deze stappen voel ik mij figuurlijk steeds lekkerder in mijn vel.
Sport niet voor het hebben van dat sixpack
WEG MET ‘SUMMERPROOF’: JE BENT ALTIJD KLAAR VOOR DE ZOMER
Het is weer zomer! Heerlijk zonnetje, terrasje pakken, zomerse kleding aan en lekker naar het strand. Nu de zomer weer in het land is, ben je al ontelbare keren bestookt met de kreten ‘summerproof’, ‘bikinibody’, ‘summer ready’, en weet ik veel wat nog meer. Maar wat ik mij afvraag, is wat ‘summerproof’, ‘bikinibody’ en ‘summerready’ dan is. Nee, ik ben niet zo naïef dat ik echt niet weet wat ze bedoelen. Maar wie bepaalt wanneer je ‘summerproof’ bent of wanneer je een ‘bikinibody’ hebt? En nee, die foto’s op alle sociale media bepalen dat niet.
Newsflash
3 oefeningen voor je ‘kipfilets’
Van die zwevende hammetjes onderaan je bovenarmen. Het is niemands favoriet. Maar gelukkig is er al hulp onderweg: personal trainer Anoek de Voogd tipt haar top drie tips voor sterke armen.
“Het voordeel van de onderstaande oefeningen is dat je armen sterker worden. En niet alleen je armen worden sterker. Bij al deze oefeningen train je o.a. ook je schouders en core.
Lees verder op de site van Glamour.nl
PLAYING BIG: VOLG JE INNERLIJKE MENTOR
Ik heb gisteren het boek ‘Playing Big’ van Tara Mohr uitgelezen. Dit is zeker een aanrader voor alle vrouwen. Hoe vaak worden de volgende stappen wel niet uitgesteld omdat je het perfect wilt doen, of omdat je het nog niet goed genoeg weet/kunt? Tara Mohr noemt die stemmen de innerlijke rechter. Iedereen kent deze innerlijke rechter wel. Deze komt op allerlei vlakken tevoorschijn. Ik bespreek hem in dit blog op het vlak van sport en bewegen en de motieven dat je sport.
Innerlijke rechter
EIGENWIJS ZIJN IS NIET ALTIJD GOED…
Wie herkent het wel? Je gaat hardlopen terwijl je achillespees toch wel wat pijn doet. In de sportschool staan de lunges op het programma, maar die pijn in je knie zit je eigenlijk wel dwars. Maar ja, het staat op je schema… En je wilt ook een mooie tanktop aan in de zomer, dus je gaat dippen. Oh jee, je schouder doet toch wel erg pijn.
Ik denk dat iedereen zo’n vergelijkbare situatie wel eens heeft meegemaakt. En wat doe je dan? Je wilt namelijk wel je doelstelling halen. Ik zal je bekennen dat ik in het verleden daarin eigenwijs ben geweest. Lees verder
4 Gewoonten van gezonde mensen
In deze blog wil ik mij even tot jullie als ouders richten. Als je namelijk niet goed voor jezelf zorgt, wordt het lastiger om goed voor je kinderen te zorgen. Verder is het ook belangrijk om het goede voorbeeld aan je kinderen te geven.
Voor jou heeft het nog meer voordelen om een gezonde leefstijl aan te houden. Gezonde mensen voelen zich fitter, productiever en ze hebben meer energie om de hele dag bezig te zijn met hun werkzaamheden.
Er zijn verschillende dingen die je kunt doen voor een gezonde leefstijl. Lees verder
Opgeven met sporten? Dit gebeurt er in je hoofd
Al weken sport je trouw drie keer per week. Je gaat op tijd naar bed, je let op je voeding. Dan mag je vandaag best een avondje bankhangen. En morgen mag je ook die bootcamp skippen. Voor je er erg in hebt is dat fitnessabonnement niet meer dan een maandelijkse afschrijving op je bankrekening. Sportpsycholoog Anoek van de Voogd legt ons uit hoe dat zit met die dip.
Vertel, hoe werkt die dip?
“Het is vooral een mentaal fenomeen. Lees verder
Dagelijkse beweging als gewoonte: 7 tips
Regelmatige lichamelijke inspanning heeft vele voordelen. Kinderen kunnen beter leren en zich beter concentreren. Verder geeft regelmatige lichamelijke inspanning energie en zorgt voor een betere slaapkwaliteit. Verder is het ook goed voor je gezondheid, het zorgt voor een gezond gewicht en kan ziekten voorkomen. En het laat je je lekkerder voelen en het geeft je een betere stemming. Wie wil dat nu niet voor zijn kinderen en zichzelf? Lees verder
‘Gedrag verander je stap voor stap, het is geen kwestie van alles of niet’
Al haar leven lang heeft Anoek de Voogd een grote interesse voor sport. Of liever gezegd een gezonde leefstijl, voldoende bewegen en gezond eten. Dit brengt zij nu over op anderen. Als online zelfstandig leefstijlcoach helpt zij mensen hun leefstijl te veranderen. Stap voor stap, want gedragsverandering is een langzaam proces en niet een kwestie van ‘alles of niets’.
8x meer bewegen met je kind
Kinderen hebben beweging nodig, veel beweging. Dit kunnen ze in verenigingsverband doen, maar ook samen met jou. Bewegen met je kind is niet alleen gezond, het is ook heel erg leuk.
- Pak de fiets
Het mes snijdt hier aan twee kanten: je krijgt zelf je beweging en je kind beweegt ook.
- Zoek een sport die je kind leuk vindt.
Artikel in tijdschrift VES
Overzicht van de artikelen die ik schreef voor Alles voor Sport
op deze pagina
‘Contract gedragsverandering’ als hulpmiddel bij leefstijlverandering
Wie zich inschrijft voor de nieuwsbrief van sportpsycholoog Anoek de Voogd ontvangt een ‘contract gedragsverandering’, waarmee De Voogd mensen via een stappenplan wil helpen hun leefstijl te veranderen. De interesse van De Voogd voor sportpsychologie ontstond tijdens haar studie Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam, waarna ze een postacademische opleiding volgde tot praktijksportpsycholoog. Inmiddels is De Voogd geaccrediteerd sportpsycholoog, en daarnaast ook fitnessinstructeur, personal trainer en gewichtconsulent met een eigen praktijk in Amstelveen. Die diverse achtergrond komt haar in de dagelijkse praktijk goed van pas, omdat bij leefstijlverandering volgens De Voogd veel aspecten een rol spelen.
Overzicht van de artikelen die ik schreef voor Fitgirls.nl
op deze pagina