Uhh, ik hoor je denken… wat is autoregulatie? Autoregulatie betekent dat je je handelingen die je op dat moment gepland hebt, aanpast aan hoe jij je voelt. Dit betekent dus niet dat je je handelingen skipt als je je bijvoorbeeld niet helemaal top voelt, maar dat je ze aanpast zodat ze wel te doen zijn. Of juist als je je helemaal on top of the world voelt, dat je jezelf extra gaat uitdagen.
Autoregulatie in de praktijk
Zo had ik laatst met krachttraining dat ik mijn gewichten iets lichter hebt gehouden en iets minder herhalingen heb gedaan. Ik had namelijk al 2 dagen last van mijn onderrug en voelde me ook niet helemaal fit. Dus ik heb de intensiteit van mijn training wat verlaagd. Dit is een voorbeeld van autoregulatie. Ik heb dus wel getraind, maar ik heb het aangepast.
Als ik me helemaal top had gevoeld, had ik ook kunnen beslissen om juist de gewichten te verzwaren en/of extra herhalingen te gaan doen dan eigenlijk op de planning stond. Dit is ook autoregulatie. Maar dit hangt dus allemaal af van je belastbaarheid op dat moment.
Belastbaarheid en belasting
Je kan belastbaarheid en belasting zien als een soort weegschaal. Je belasting (dus de gewichten die je gebruikt) zou maar een stukje hoger moeten zijn dan je belastbaarheid. Dus als je belastbaarheid lager is vanwege bv slecht slapen, zou je je belasting hier ook op moeten aanpassen. En als je juist heel goed hebt geslapen, weinig stress ervaart, goed gegeten hebt, etc. dan kan je je belasting juist verhogen.
Wat jouw belastbaarheid is van die dag of week leer je door ervaring en gezond verstand. Als je een drukken en stressvolle week op werk hebt gehad en slecht hebt geslapen, snap je hoop ik ook wel dat je belastbaarheid lager is. Aan het einde van je vakantie is je belastbaarheid (als het goed is) wel hoog. Dus dan kan je training ook zwaarder. Wat betreft ervaring is het ook een proces van vallen en opstaan. Wat werkt voor jou en wat werkt niet voor jou? Wat wel werkt, blijf je doen en doe je meer van en wat niet werkt doe je anders.
Toepassing in de praktijk
Ik snap ook wel dat dit makkelijker gezegd is dan gedaan. Daarom is dit ook een onderwerp in mijn Instagramcursus Van streefgewicht in je hoofd, naar lekker in je vel. Daar geef ik je de tools, zodat jij dit ook leert en kan toepassen. Ik vertel je daarin niet precies wat je moet doen. Ik geef je wel de tools, zodat jij voor jezelf kan bepalen wat voor jou werkt en wat je dus kan doen met autoregulatie.
Autoregulatie kan je ook op andere dingen toepassen. Denk hierbij aan eetgedrag, ontspanning, je huis opruimen, etc. Je maakt hier dan verschillende scenario’s voor. Wil je leren hoe? Doe dan mee met mijn Instagramcursus Van streefgewicht in je hoofd, naar lekker in je vel. En gebruik mij daar vooral bij als je sparringpartner.