fbpx

Ik baal er eigenlijk wel van

Ik baal er eigenlijk wel van

baal

Maar het is zoals het is

Tot aan halverwege de zomervakantie heb ik lekker kunnen hardlopen. Daarmee maakte ik mijn hoofd leeg en het zorgde ervoor dat ik mij goed voelde. Alleen nu zit een achillespees dwars. Tijdens het rennen ging het wel goed, maar erna en helemaal de volgende ochtend voelde het echt niet goed. Dit heb ik al eens eerder gehad en toen ben ik eigenwijs doorgegaan. Dit leidde toen tot een ontstoken achillespees.

En aangezien ik niet meer het gevoel wil hebben dat er in de ochtend met een mes in mijn achillespees wordt gestoken, ren ik nu veel minder.

Training aanpassen

Ik heb dus geleerd van mijn fout uit het verleden. Ik ga nu niet eigenwijs meer doortrainen, omdat ik dat wil. Dat betekent niet dat ik er niet van baal, maar het is zoals het is. Een ontstoken achillespees is toch een teken van overbelasting.

Pezen worden heel slecht doorbloed, dus daarom duurt het herstel ook lang (helaas…). Daarom is het dus wel belangrijk om je training erop aan te passen als je last hebt van je pezen. Voor mij persoonlijk is het belangrijk om ervoor te zorgen dat mijn achillespees minder ‘klappen’ krijgt. Dus daarom ren ik nu alleen tijdens de bootcamps die ik geef en ik spring minder tijdens mijn trainingen. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om te doen. Mijn bootcamptrainingen en workouts die je thuis kunt doen, doe ik vaak in circuitvorm. Dit kan met allemaal verschillende oefeningen. Dus nu richt ik mijn circuits zo in dat ik mijn hele lichaam train, mijn hartslag omhoog gaat en dat het nog wel allemaal gaat met mijn achillespees. Dus dan krijg ik nog steeds het goede gevoel van trainen, alleen ik train dus anders.

Daar baal ik dan wel even van (en ja, dat mag), maar dan kijk ik naar wat ik nu wel kan.

Kijk naar wat je wel kan

Wat dus belangrijk is, is om te kijken naar wat je wel kan. Vraag bij pijnklachten/blessures altijd advies aan je fysiotherapeut. Maar er zijn altijd dingen die je wel kan doen. Dus kijk alsjeblieft naar dingen die je wel kan in plaats naar wat je niet kan. Geloof mij: Daar word je ook een stuk vrolijker van. Dit is ook één van de redenen waarom je jezelf niet met anderen moet vergelijken. Die ander heeft een ander lichaam dan jij en andere ervaringen met sporten. Ik kan dan nu even niet meer zoveel rennen als ik zou willen. Daar baal ik dan wel even van (en ja, dat mag), maar dan kijk ik naar wat ik nu wel kan. En verder onderneem ik de acties die er nodig zijn om te herstellen van mijn achillespeesblessure. Want ik wil niet meer hetzelfde als ik toen heb gehad.

Ik heb van mijn fouten geleerd! En jij?