fbpx

Controle over voeding of toch genieten?

Controle over voeding of toch genieten?

controle over voeding

In het laatste jaar van mijn studie bewegingswetenschappen was ik deelnemer van het Erasmus programma. Dit hield in opdrachten/studie aan je thuisuniversiteit, voor 2 weken met alle andere Europese deelnemers naar één deelnemende universiteit en dan alleen een paar maanden naar een universiteit van keuze. Ik had gekozen voor Lissabon.

Lissabon

Wat een topstad is Lissabon zeg! Ik heb daar ook echt genoten van het studentenleven. Ik woonde met andere studenten uit verschillende landen in één huis vlakbij het centrum en op loopafstand van Bairro Alto (de studentenuitgaanswijk). Het was een supertijd waarbij ik de nodige biertjes heb gedronken, onregelmatig en vrij ongezond at en niet sportte. Hierdoor kwam ik dan ook 10 kg aan. Laat het wel duidelijk zijn dat ik nergens spijt van heb en het zo weer zo doen. Ik denk alleen dat ik wel zou blijven sporten.

Het was een supertijd waarbij ik de nodige biertjes heb gedronken, onregelmatig en vrij ongezond at en niet sportte. Hierdoor kwam ik dan ook 10 kg aan.

Toen ik terugkwam had ik dus een superleuke ervaring in mijn rugtas. Ik voelde mij alleen niet fit en energiek. Tijd dus om daar wat aan te doen. Ten eerste had ik totaal geen regelmaat, dus dat moest er weer inkomen. Handbal was ik mee gestopt, dus toen naar de sportschool (waar ik een paar maanden later begon met werken).

MyFitnessPal

Door regelmatig te sporten en bewust op mijn voeding te letten, gingen die kilo’s er uiteindelijk af. Eén van de manieren om op mijn voeding te letten, was het bijhouden van wat ik at in de app MyFitnessPal. In eerste instantie heeft mij dat echt goed geholpen om er bewust van te worden hoeveel ik eigenlijk at. Het is ook een soort van begrenzer, zodat je niet gaat denken van ‘oh, dat kan ik ook nog wel eten…’. Dus in eerste instantie was ik er erg blij mee, maar op een bepaald punt begon het tegen me te werken.

Na ongeveer 2 maanden merkte ik dat ik er te obsessief mee bezig was. Genieten van eten kon niet meer, omdat ik er te druk mee was in mijn hoofd.

Ik dacht ook echt in koolhydraten, eiwitten en vetten in plaats van gewoon eten. Ik wist precies waar wat in zat en was er constant mee bezig. Dit is ook niet gezond. Zo heb je geen goede relatie met eten en eet je omdat het moet en niet omdat je het wilt en lekker vindt.

Controle over voeding?

Dat bijhouden in MyFitnessPal gaf toch voor mijn gevoel een vorm van controle over voeding gaf en een houvast, zodat ik precies wist wat ik deed en wat goed voor mij zou zijn. Alleen later besefte ik mij dat dit helemaal ik helemaal geen controle had. Hoe harder je die controle zoekt, des te minder je die hebt. Ik kon namelijk helemaal niet meer aan mijn lichaam voelen wanneer ik genoeg gegeten had en hoeveel en wat ik eigenlijk nodig had.

Het kunnen luisteren naar mijn lichaam was helemaal weg door de ‘controle’ die ik had via MyFitnessPal. Dus op een bepaald moment had ik besloten om te stoppen met het bijhouden (ik had het 3 tot 4 maanden elke dag bijgehouden wat ik at). Ik kon het alleen niet gelijk loslaten. Dus ik heb nog wel soms ingevuld in die app wat ik at. Maar na een poosje ging het goed zonder het bijhouden via de app. En dit gaf toch wel weer rust en ik leerde luisteren naar wat mijn lichaam nodig had.

Het kunnen luisteren naar mijn lichaam was helemaal weg door de ‘controle’ die ik had via MyFitnessPal.

Bewustwording

Betekent dit dat ik nu vind dat je helemaal niet meer je voeding kan bijhouden via MyFitnessPal? Nee, dat vind ik niet. Alleen je moet het niet te lang doen. Twee weken bijhouden wat je eet, geeft je een goed inzicht in hoeveel je eigenlijk nu eet. Ik heb gemerkt dat die bewustwording bij veel mensen ontbreekt. Dus dan is het wel goed om het bij te houden.

Genieten

Wat ik nu vooral belangrijk vind voor mezelf is dat ik elke dag mijn groenten en fruit eet, bewust mijn tussendoortjes bewust kies, zo weinig mogelijk calorieën uit drinken haal en me niet scheel eet aan suikers. Maar het ALLERBELANGRIJKSTE is en blijft dat ik GENIET van eten en eet wat ik lekker vind. En ik heb het geluk dat ik groenten en fruit erg lekker vind, maar ik eet ook wel eens iets wat niet zo gezond is. Kijk maar naar wat ik afgelopen zaterdag heb gegeten (zijbalk). Het belangrijkste is die balans.

Er bestaan geen ongezonde voedingsmiddelen, alleen een ongezond voedingspatroon.

controle over voeding

Dit is wat ik zaterdag heb gegeten:

Ontbijt: Havermout gekookt in sojamelk. Dit mengen in een schaaltje met gebroken lijnzaad, sesamzaad, vegan eiwitpoeder en een nectarine.

Tussendoor: Schaaltje magere kwark met een banaan.

Lunch: 2 geroosterde broodjes belegd met ricotte, tapenade van zongedroogde tomaten en een halve avocado

Tussendoor: Kwart watermeloen en een stroopwafel

Avondeten: Flensjes met een spinazie-champignons-geitenkaas mengsel

Tussendoor: Vrieslollie, nog een stroopwafel en een glas prosecco.