fbpx

Droomdoel in actie

Droomdoel in actie

droomdoel

De Olympische Spelen zijn in aantocht. Als je aan een topsporter vraagt wat zijn/haar droom is, weet ik bijna zeker dat ze zeggen de Olympische Spelen. Dat is voor de meeste sporters iets wat een plan is voor de lange termijn. Hiervoor worden dan doelen opgesteld en deze worden in kleine stukjes gehakt, zodat er een overzicht is en de sporter dan duidelijk weet wat hij/zij hiervoor moet doen. Is het realistisch? Voor de ene wel en voor de ander niet. Alleen dit droomdoel is wel een groot iets wat aanzet tot actie.

Het waarom

Als mensen bij mij komen om af te vallen, betere conditie te krijgen, etc. vraag ik door. Waarom wil je dit? Wat wil je ermee bereiken? Op deze manier wil ik hun ‘waarom’ vinden. Dat is vergelijkbaar met het droomdoel. Dit heeft meestal niet alleen met afvallen, gewicht, etc. te maken. Ze willen zich vaak zowel letterlijk als figuurlijk lekkerder in hun vel voelen. Vaak hebben ze al meerdere dingen geprobeerd. Alleen hebben ze nog niet gevonden wat voor hun werkt. Hier help ik ze dan bij.

Ik ben ervan overtuigd dat je zelf de tools in handen hebt om je droomdoel te bereiken. Mijn ervaring is alleen dat iemand vaak te ver vooruit kijkt naar wat er nog gebeuren moet. Daar kun je echter niet komen zonder de eerste stap te zetten. Dus hoe zet je die eerste stap? Breek je doel op in stukjes.

Soorten doelen

Er zijn 3 soorten doelen, namelijk resultaatdoelen, prestatiedoelen en procesdoelen. De meeste mensen weten alleen hun resultaatdoel en soms ook hun prestatiedoel. Om het stellen van doelen te laten werken, zijn procesdoelen ook belangrijk. Met procesdoelen weet je namelijk wat je acties zijn.

Resultaatdoel

Laten we het voorbeeld eens nemen van afvallen, aangezien er vele dingen gezegd zijn over voeding en wat je zou moeten doen. Het is mijn mening en ervaring dat wat bij jouw leefstijl past het beste werkt. Een resultaatdoel is bv. dat je een x aantal kilo wilt afvallen. Iedereen die wel eens is afgevallen, weet dat dit niet gelijkmatig gaat en dat vele dingen een rol spelen. Hierbij kun je denken aan vocht vasthouden, maandelijkse periode bij de vrouwen, verdeling spiermassa/vetmassa, etc. Verder ligt het resultaat een eind weg en de vraag is dan hoe je er nu mee aan de slag gaat.

Prestatiedoelen

De volgende stap is te kijken naar prestatiedoelen. Je wilt die ene broek weer aan of dat leuke truitje. Verder wil je minimaal 20 minuten non-stop kunnen hardlopen. Zo zijn er meerdere prestatiedoelen te bedenken die je gaan helpen. Alleen hoe ga je die prestatiedoelen halen?

Procesdoelen

Dan komen de procesdoelen om de hoek kijken. Als je wilt afvallen/vetpercentage verlagen dan dien je over de dag minder calorieën binnen te krijgen. Verder blijft je gezondheid natuurlijk ook een rol spelen. Groenten zijn dan een heel belangrijk iets om te eten. Zo kun je als procesdoel bv. nemen dat je elke dag tussen de 300-400 gram groenten gaat eten. Om die 20 minuten hardlopen te halen, ga je bv. 3x per hardlopen waarbij je duurtraining en intervaltraining afwisselt.

En dan nu: Actie!

Hoe ga je dit nu doen? Bepaal nu de concrete stappen die je gaat uitvoeren. Iedereen weet wel dat groenten eten gezond is, maar hoe ga jij dat doen. Het is meestal niet realistisch om meer dan 300 gram groenten in je avondmaaltijd te stoppen. Dus dan kijk je naar andere opties. Wat is je huidige lunch? Kun je hier groenten aan toevoegen? Of is het makkelijker om het tussendoor te eten? Op welke manier ga jij dit volhouden?

Wat betreft het hardlopen, kun je de momenten inplannen dat je gaat hardlopen. Laat een schema opstellen (kan ik ook voor je doen J). Wanneer weet jij zeker dat het gaat lukken om hard te lopen? Is het in de ochtend of voor de lunch of toch in de avond? Het kan allemaal.

Stap voor stap naar je droomdoel

Je gaat dus stap voor stap aan de slag om je droomdoel te halen. Door je droomdoel in behapbare stukken op te breken, behoud je het overzicht en weet je wat er nodig is om te doen. En vergeet daarbij niet om jezelf te belonen als je een tussendoel hebt gehaald. Ga bv. een lekker dagje naar de sauna of koop een leuk shirtje.

Wat is jouw droomdoel?