fbpx

Wat is ‘luisteren naar je lichaam’?

Wat is ‘luisteren naar je lichaam’?

luisteren naar je lichaam

Op Social Media, in blogs, in mijn video’s van de #WorkoutWoensdag en in gesprekken heb ik het regelmatig over ‘luisteren naar je lichaam’. Dit lees en hoor je ook op verschillende andere plekken. Maar wat is dat ‘Luisteren naar je lichaam’ eigenlijk? En waarom zou je het moeten doen?Signalen van je lichaamJe krijgt constant signalen van je lichaam. Hierbij kun je denken aan honger, dorst, pijn, emoties, plezier, lust, ziekte en het naar het toilet moeten gaan. Sommige signalen voelen goed en anderen zijn oncomfortabel. Dit betekent niet dat het signaal zelf slecht is. Deze zijn namelijk altijd neutraal. Het is gewoon informatie dat je van je lichaam krijgt. En juist door het geven van een oordeel eraan wordt het veel lastiger om deze signalen waar te nemen.

Je krijgt constant signalen van je lichaam. Hierbij kun je denken aan honger, dorst, pijn, emoties, plezier, lust, ziekte en het naar het toilet moeten gaan.

Oncomfortabele signalen vermijden

Tegenwoordig is onze cultuur er zo op ingericht dat we heel makkelijk oncomfortabele signalen kunnen vermijden. Denk hierbij aan gelijk eten pakken als je trek hebt, iemand blij wilt maken als diegene verdrietig is of gaan Netflixen als je je verveelt of alleen voelt. We willen zo snel mogelijk van dat nare gevoel af. Alleen door deze gewoonten onderdruk je de signalen van je lichaam.

Die negatieve emoties zijn er niks voor niks. Die andere oncomfortabele signalen van je lichaam, zoals pijn, vermoeidheid, etc. zijn er ook om een reden. Dus het is belangrijk om te voelen wat deze signalen je vertellen. Elk signaal heeft een bepaald doel.

Stel dat…

Stel je krijgt in één keer hele erge buikpijn en koorts. Als je naar de dokter gaat, kan deze je misschien vertellen dat het gaat om een blindedarmontsteking. En dan word je hiervoor behandeld. Dit (heel) oncomfortabele signaal was het teken van je lichaam dat je blindedarm ontstoken was en dus hulp nodig had. Maar wat als je deze pijn en koorts negeerde. Je neemt wat pijnstillers en middelen om de koorts te onderdrukken. Ja, je gaat je in eerste instantie beter voelen, maar die infectie wordt steeds erger. Uiteindelijk kan hij dan zelfs scheuren. Dus in dit (extreme) voorbeeld kan luisteren naar je lichaam in plaats van de signalen negeren zelfs je leven redden.

Luisteren naar je lichaam

Tegenwoordig gaat men niet echt meer op zoek naar het antwoord als je lichaam een signaal geeft. Het is ‘normaal’ om je moe te voelen, hoofdpijn te hebben, last te hebben van je rug of een opgeblazen buik te hebben. Door de signalen te negeren, kun je ook niet achterhalen wat er eventueel aan de hand is om er zo van te leren.

Door te luisteren naar je lichaam kun jij je zoveel beter voelen dan je je nu voelt.

Je kan je niet energiek en vitaal voelen zonder te luisteren naar je lichaam en de signalen die deze geeft te interpreteren. Sommige signalen zullen makkelijk te interpreteren zijn (zoals de blindedarmontsteking), terwijl het leren luisteren naar andere signalen jaren kan duren. Het is ontdekken, zoeken, uitproberen, vallen en opstaan, leren van je fouten en meer.

Eén voordeel van luisteren naar je lichaam:

Geen spanning meer hebben rondom eten. Veel vrouwen (ik in het verleden ook) hebben veel moeite met honger- en verzadigingssignalen door het jarenlange wel-niet diëten om te willen afvallen. Door het jarenlang negeren van hongersignalen (of juist die verzadigingssignalen) om af te kunnen vallen, weet je eigenlijk niet goed meer hoe het voelt om honger te hebben of om verzadigd te zijn. Maar als je de signalen van je lichaam goed kan interpreteren en dus kan voelen wanneer je honger hebt en wanneer je vol zit, is het een stuk makkelijker om te weten wanneer je kan eten en wanneer je juist moet stoppen. Ook kan je bewuster kiezen wat je wilt eten.

Het grootste voordeel is zelfs dat je het verschil voelt en weet tussen wanneer je echt moet eten en wanneer er een neiging tot eten is vanwege bepaalde emoties. Als je dit weet kun je ook bewust bepalen wat je gaat doen.

Door hier (veel) tijd in te stoppen, bereid te zijn om met vallen en opstaan te leren wat jouw lichaam je probeert te vertellen, wordt het een stuk makkelijker om het voor jou goede gewicht te behouden en je niet meer schuldig te hoeven voelen over eten. Je houding t.o.v. eten verandert en die constante spanning er omheen verdwijnt.

In plaats van al die regeltjes, kun je gaan kijken wat jouw lichaam op dat specifieke moment nodig heeft om zich goed te voelen. Dit kan dan de ene keer eten zijn, de andere keer afleiding zoeken en weer een andere keer ga je slapen.

Zo zijn er nog meer voordelen te benoemen. Dit zal ik volgende week doen in een nieuwe blog. Dit zullen voordelen zijn waar je misschien niet zo snel aan denkt.