fbpx

Snel resultaat?

Wat ik vaak merk, is dat men nog vaak op zoek is naar snel resultaat. Of het nu gaat om afvallen of om fitter/sterker worden of om iets anders. Dat is helaas niet hoe het werkt. Ja, op de korte termijn kan het misschien. Alleen dan moet je dingen compleet anders doen dan je gewend bent en je leven wordt er echt door beïnvloed. Dat is dan ook echt niet vol te houden.

4 kilo per week of een halve kilo?

Als ik mezelf met krachttraining even als voorbeeld neem. Laatst met de squats had ik mijn micro plates erbij gepakt om zo het gewicht dat ik squat met 1 kg in totaal te verhogen. Dat lijkt echt niks als je het zo bekijkt. Maar reken nu eens door. Als je elke week het gewicht met 1 kg kan verzwaren ben je over een jaar 52 kg verder. En als je elke week met 0.5 kg verhoogt, is dat 26 kg. Ik vind dat best goed. Met 4 kilo per week verhogen, is niet goed voor je lijf. Ik mag hopen dat iedereen dat wel snapt.

Ditzelfde geldt ook voor als je wilt afvallen. Iedereen wil altijd snel resultaat. Het liefst die 4 kilo per week. Alleen is dat net zoals bij krachttraining niet goed voor je lijf en daarnaast ook echt niet vol te houden. Dus wat nu als je het eens rustig aan doet op een manier die je zeker een jaar volhoudt en gooi die dieetboeken het raam uit. Ga uit van gemiddeld een halve kilo per week. Dit betekent dat het de ene week sneller zal gaan dan de andere week. Maar een jaar verder zijn er best veel kilo’s vanaf terwijl je nog wel lekker je ding doet en je leven leidt.

snel resultaat afvallen

Korte termijn vs. lange termijn

Ik snap echt wel dat je graag snel resultaat merkt. Onze hersenen zijn namelijk afgestemd op snel resultaat willen zien en korte termijn beloningen. Daarom blijven we soms liever in de avond op de bank zitten in plaats van dat we gaan sporten. Ik begrijp dat het dan lastig kan zijn als je niet dat snelle resultaat ziet.

Stel jezelf altijd de volgende vraag als je bv twijfelt om te gaan sporten: ‘Wat heb ik aan dit gedrag op de korte termijn en wat heb ik eraan op de lange termijn?’

Als ik het voorbeeld van liever op de bank blijven zitten in plaats van gaan sporten in de avond neem, kan je bijvoorbeeld de volgende antwoorden krijgen:

 • Op de korte termijn kan je denken dat het lekker is om binnen te blijven en te relaxen op de bank. Op de lange termijn word je er alleen niet fitter van. Dus daarom kan je bv beslissen om wel te gaan.
 • Een ander voorbeeld is: Op de korte termijn geef ik mijn lijf nu even de rust die het nodig heeft, omdat ik de laatste tijd slecht geslapen heb. Hierdoor heb ik een volgende keer en op de langere termijn weer meer energie om te sporten en zo fitter te worden.

Het kan dus op verschillende manieren gaan. Wel is het belangrijk dat je eerlijk naar jezelf bent en niet van die smoesjes tegen jezelf gaat vertellen.

Andere voorbeelden van resultaat

Ik weet dat men graag snel resultaat wilt zien in de vorm van de kilo’s op de weegschaal of dat men elke week stappen vooruit kan maken met het sporten. Alleen het leven blijft het leven en dat gaat niet altijd zoals je wilt. Gelukkig zijn er meerdere voorbeelden van resultaat die je  vaak niet zo snel ziet die je kan gebruiken:

 • Je slaapt beter
 • Je hebt minder last van je rug
 • Andere fysieke ongemakken worden minder
 • Je tilt die boodschappen makkelijker
 • Je kan langer spelen met je kinderen
 • Je kan meehelpen met de verhuizing of klussen
 • Je wordt sterker
 • Je sport minimaal 2x per week
 • Je houdt je dagelijkse activiteiten langer vol
 • Je hebt meer energie
 • Sporten geeft je mentale ontspanning
 • Je krijgt meer zelfvertrouwen omdat je meer kan dan dat je denkt

Dus kijk alsjeblieft naar meer dan alleen dat getalletje. Focus op die lange termijn in plaats van de korte termijn.

Strong Woman trainingen

Dat laatste punt uit de bovenstaande lijst zie ik terug tijdens de Strong Woman small group trainingen die ik geef in Uithoorn. In het begin vragen ze zich af of ze echt iets kunnen, maar uiteindelijk blijken ze het te kunnen. Ik vind die reactie dan altijd erg leuk om te zien. Men houdt het sporten nu ook echt vol door die extra stok achter de deur van het hebben van een afspraak en door de gezelligheid van het kleine groepje en de persoonlijke aandacht. Als personal trainer vind ik het ook erg leuk om te zien dat iedereen echt stappen maakt. Ze vertellen me ook dat je minder pijn in hen rug hebben en in het dagelijks leven merken ze dat ze sterker zijn.

Op het moment van schrijven zijn er 2 plekken vrij bij de Strong Woman small group trainingen. Klinkt het bovenstaande goed voor jou en wil je nu focussen op de lange termijn en volhouden? Doe dan mee met de small group trainingen. Je kan je aanmelden voor een proefles via onderstaande site.