fbpx

Welke schoenen kan je het beste dragen bij krachttraining?

Het is normaal dat je voetbalschoenen draagt als je voetbalt, zaalschoenen als je handbalt, hardloopschoenen als je hardloopt, etc. Tijdens krachttraining worden er juist allerlei verschillende schoenen gedragen, van hardloopschoenen tot Timberlands tot All Stars tot op sokken trainen. Welke schoenen kan je nu het beste dragen tijdens krachttraining?

Rol van de voeten

Je voeten zijn de basis om goed kracht te kunnen leveren. Je voeten zijn je contactpunt met de grond. Je hele voet moet contact kunnen maken met de grond met een actieve voetboog. Drie punten van je voet moeten contact maken met de grond tijdens bv de squat, deadlift, hip thrust. Deze punten zijn je hak, de bal van je voet onder je grote teen + de grote teen zelf en de bal van je voet onder je kleine teen. Dan kan je goed de kracht leveren. Daarnaast kan je jezelf denk ik wel voorstellen dat je ook stabiel dient te staan als je gewichten tilt. Dus hoe beter jij contact kan maken met de grond des te beter het is.

Demping in je schoenen

Met bovenstaande informatie kan je dus ook wel bedenken dat je niet op een zachte en instabiele zool wilt staan. Hardloopschoenen worden vaak als een algemene sportschoen gezien en ze zitten lekker in verband met de demping. Alleen voor krachttraining is dit niet helpend. Naast dat de zool te zacht is vanwege de demping (wat weer goed is voor hardlopen) heeft een voorkant die omhoog gaat om beter te kunnen afwikkelen tijdens het hardlopen. Dit maakt het bij krachttraining ook lastig om contact te maken (via je zool) met de grond met de bal van je voet en grote teen.

Dus schoenen waarin veel demping zit (hardloopschoenen, fitnessschoenen) zijn niet ideaal voor krachttraining.

Stevige zool voor krachttraining

Je wilt dus een schoen met een stevige zool, zodat deze niet ingedrukt kan worden tijdens de beweging. Dan sta je namelijk minder stevig, je kan minder kracht leveren en het kost dus energie. Als je voor een stevige zool gaat, heb je 3 keuzes:

1. Platte schoen, zonder ondersteuning
2. Platte schoen, met ondersteuning
3. Schoen met hakverhoging.

Schoen met hakverhoging

Om even met de laatste te beginnen. De meesten zullen hierbij denken aan squatschoenen. Deze zijn stevig en hebben een behoorlijke hielverhoging. Deze worden vooral gebruikt bij powerliften, gewichtheffen en crossfit. Vaak zullen deze schoenen niet nodig zijn. Met een hielverhoging kan je vaak wel dieper in een squat komen, maar je vergroot je Range of Motion er niet mee, omdat je hoek in je enkel minder klein wordt.
Een kleine hakverhoging kan, maar die zitten al in de meeste schoenen d.m.v. een heel drop. Dit betekent dat je hiel iets hoger in de schoen zit dan je voorvoet.

Platte schoen

Hiermee heb je dus 2 opties, namelijk met ondersteuning en zonder. Als je het liefst echt een schoen aan hebt, wil je dus een platte schoen met ondersteuning. Dit voelt steviger en kan meer vertrouwen geven. Je wilt dan een stevige zool en ondersteuning van de voetboog. Tennisschoenen kunnen dan en zaalschoenen ook. All Stars hoor je ook voorbij komen. Deze zijn wel een betere optie dan hardloopschoenen, alleen omdat de zijkant niet stevig is, kan je stabiliteit missen.

welke schoenen bij krachttraining

Op sokken krachttraining doen

Als je kiest voor een platte schoen zonder ondersteuning kan je op sokken (als het niet glad is) of zelfs blote voeten krachttraining doen. Je voet is dan in direct contact met de grond, zodat je dit contact goed kan voelen. Je voelt dit bewuster en krijgt directe feedback om een stevige voetboog te behouden en de balans goed te verdelen. Daardoor kan je dit het gevoel geven dat je stevig staat. Zelf train ik altijd op sokken vanwege de directe feedback die ik krijg.

Mag je niet op sokken trainen in jouw sportschool dan kan je ook denken aan barefoot schoenen. Wil je stevigheid om je enkels (wat in principe niet nodig is) dan kan je ook worstelschoenen overwegen.

Extra punt om over na te denken

De mens is gemaakt om blootvoets te lopen. Het lopen op hakken in het dagelijks leven of die taps toelopende schoenen zorgen juist voor problemen in de voeten. Veel demping en heel veel steun zorgen er juist voor dat je je voet- en enkelspieren zwakker maakt. Ervan uitgaande dat je geen ernstige klachten hebt aan je voeten of loopgang is op blote voeten of minimalistische schoenen goed voor je gewrichtsgezondheid, houden en spierfunctie van de voeten en het onderlichaam.

Conclusie

Afhankelijk van of je steun wilt van je schoen of niet maak je de keus voor een schoen. Ga dus in ieder geval wel voor een platte schoen en kies iets simpeler dan dat je gewend bent. Dan kan je stap voor stap opbouwen naar barefoots (deze gaan er ook steeds leuker uitzien) om je lichaam eraan te laten wennen. En train ondertussen ook je voetspieren om je voeten sterker te maken en je voetboog te trainen. Op Youtube staan hier behoorlijk wat filmpjes over.

Dus de schoenen die je het beste kan gebruiken voor krachttraining zijn:
• Tennisschoenen of zaalschoen
• Barefoots of op blote voeten/sokken trainen

Bronnen:

  • Henselmans PT Course
  • Bell Academy