fbpx

Je hersenen nemen je in de maling

Je hersenen nemen je in de maling….

4 dingen die je echt niet helpen

hersenen nemen je in de maling

Tegenwoordig moeten we zoveel van onszelf. We houden van To Do-lijstjes en we willen (vaak) constant op de hoogte blijven. Dus we laten ons ook constant afleiden door emails, appjes, Facebook en meer. Dus leve de gewoontes, zodat we automatisch de dingen doen die nodig zijn. Alleen deze gewoonten kunnen ons ook juist dwarszitten en daardoor nemen je hersenen je in de maling.

Dit is iets wat ik vaak terugzie als men vaker wil gaan sporten, gezonder wil gaan eten en/of meer ontspanning wilt. Wanneer men dit wilt gaan doen, gaat men er altijd enthousiast en vol met energie voor. Alleen na een tijdje komt men erachter dat het niet werkt. Er worden dan zoveel ballen in de lucht hoog gehouden. Dus dan wordt constant bewust bezig zijn met die aanpassingen steeds lastiger en val je terug in oude gewoonten. Maar hoe zorg je er nu voor dat die gewoonten blijvend worden?

Nieuwe gewoonten aanleren

Consequent sporten en bewegen, elke dag genoeg groenten en fruit eten, etc. zijn voorbeelden van gedragingen die vaak als nieuwe gewoonte gewenst worden. Dit is ook zeker mogelijk. Alleen niet zo snel als men zou willen. Onze hersenen nemen je in de maling en zitten ons dus dwars. We zijn zo gewend aan bepaalde dingen dat het lastig is om wat anders te doen.

Onze hersenen zitten ons namelijk dwars. Ken je dat verhaal van die hond die ging kwijlen als hij een bel hoorde?

Pavlov

Ken je dat verhaal van die hond die ging kwijlen als hij een bel hoorde? Dit was aangeleerd gedrag. Een hond gaat kwijlen als hij eten ruikt/ziet. Meneer Pavlov luidde eerst een poos tegelijk een bel met het moment dat hij eten aan de hond gaf. De hond ging dus die bel met eten associëren. Dus als die bel luidde, begon de hond met kwijlen. Het verhaal kan alleen ook de andere kant op. Door die bel te blijven luiden en geen eten meer aan te bieden, stopte de hond met kwijlen. Dus dit gedrag was weer afgeleerd.

Ik zal je bekennen dat ik mij laatst ook op een aangeleerd gedrag betrapte.

Ik had namelijk in mijn keukenkastje gedroogde cranberries staan (die vind ik echt lekker). Alleen op een bepaald punt verdween mijn hand elke keer als ik in de keuken was in dat kastje om die cranberries te pakken. Dit was helemaal niet nodig. Ik heb de cranberries verplaatst en zo werd ik er bewust van hoe vaak ik het deed. En hierdoor lukte het me ook weer om het gedrag af te leren.

Complexe vs. Simpele taak

Ik denk dat iedereen het wel met me eens is als ik zeg dat autorijden een complexe/moeilijke taak is. En iedereen weet ook wel dat autorijden op een bepaald punt automatisch gaat. Dus laat staan hoe makkelijk iets simpels als eten een automatisme kan worden. Dus als je dan bv. gezonder wilt gaan eten moet je eerst bewust zijn van het eetgedrag dat je hebt.

Maar welke 4 dingen helpen dan niet?

Om bewust keuzes te maken en je niet meer door je hersenen in de maling te laten nemen, is het belangrijk dat je focus hebt. Alleen hoe groot jouw focus is, wordt negatief beïnvloed door 4 dingen.

1.      Beweegarmoede

Ik ga niet in details treden, maar door beweging vinden er bepaalde processen in de hersenen plaats die ervoor zorgen dat je veel bewustere en verantwoorde keuzes kan maken.

2.      Multitasking

Niemand kan multitasken. En nee, vrouwen ook niet! Als je gaat multitasken, kun je je taken minder goed en efficiënt uitvoeren. Wat er verder gebeurt, is dat je terugvalt op je automatismen. Dus als je onder het eten bezig bent met je telefoon ben je er minder van bewust hoeveel je eet. Als je in de sportschool met je telefoon bezig bent tijdens het trainen, train je echt minder hard. Multitasken zorgt ervoor dat je focus minder is en je veel makkelijker terugvalt op je vertrouwde gewoonten en niet op de gewenste handelingen.

3.      Slaaptekort

Tijdens je slaap vinden er een hoop processen plaats in je hersenen om deze weer ‘schoon’ te maken. Als je te kort slaapt en een slaapschuld opbouwt, vinden deze processen niet volledig plaats. Zo raken je hersenen ‘vol’ en zo wordt het steeds lastiger een bewuste keuze te maken.

4.      Stress

En als laatste stress. Stress vraagt zoveel van je capaciteit dat het heel lastig is om dan nog veel nieuwe gewoonten te willen aanleren. Je houdt dan weinig focus meer over om die bewuste keuzes te maken.

En nu..

Dus als jij bepaald gedrag wilt veranderen, is het belangrijk om eerst met bovenstaande punten aan de slag te gaan. Anders blijft er echt weinig over van je focus om die bewuste keuzes te kunnen maken. Er ontstaat dan een soort filevorming in je hersenen en dan worden de korte routes genomen (hallo, oude gewoonten…). En je kunt je ook wel voorstellen dat hoe meer je wilt veranderen, hoe meer stress dit geeft en hoe groter die filevorming wordt. Dus begin met één ding en ga pas later met de volgende aan de slag.

Wil je er meer over weten?

Ik leer je hiermee omgaan tijdens mijn Instagramcursus Van streefgewicht in je hoofd, naar lekker in je vel. Dus ben je klaar met diëten en elke keer opnieuw beginnen en je in de maling laten nemen door je hersenen? Ga dan aan de slag met mijn Instagramcursus.