fbpx

Het is oké

  • het is oké

Het is oké

In de praktijk merk ik dat men het soms moeilijk vindt om even een stapje terug te doen als ze zich even niet zo fit voelen. Ze zijn dan bang dat wat er opgebouwd is aan kracht/conditie weer helemaal weg gaat. Dat is niet zo. Ja, het kan dat je even minder fit/sterk bent. Alleen dat is oké. Dat nog fitter/sterker worden komt wel weer. Wat dan juist belangrijk is, is dat je er wel voor blijft zorgen dat je consistent blijft in het sporten.

Belasting vs belastbaarheid

Het leven blijft het leven. Daar gebeuren dingen in die ervoor zorgen dat je even minder energie hebt, minder fit bent en er geen (mentale) kracht voor hebt om die progressie te maken. Onder andere door stress en minder slaap wordt je belastbaarheid lager. Dit betekent ook dat je de belasting daarop moet aanpassen. Dus het kan zijn dat je de gewichten die je gebruikt tijdelijk even moet verlagen. Dat is oké. Ga eerst aan de slag met de oorzaken van de verlaagde belastbaarheid (slaaptekort, stress). Dit zorgt er namelijk voor dat je later wel weer de energie hebt om zwaardere gewichten te gebruiken.

Consistentie over constant meer

Wat denk je dat meer nut heeft? Twee maanden voor 110% knallen in de sportschool en dan 4 maanden niet of 6 maanden op 70%? Ik hoop dat je het laatste zegt. Ik bedoel hiermee niet dat je altijd op 70% moet trainen, maar altijd voor de volle 100% gaat gewoon niet. Als je bv een keer een periode slecht slaapt, is het oké om even de gewichten en herhalingen gelijk te houden of te verminderen. Op dat moment is dat namelijk genoeg voor jou. Het voordeel hiervan is wel dat je consistent blijft sporten en dat het zo in je routine blijft. Als je constant meer moet van jezelf kan het zijn dat je je lichaam overbelast of dat je er op een bepaald moment mee stopt. Beide is natuurlijk zonde.

Geen excuus

Gebruik bovenstaande alleen niet als excuus om altijd hetzelfde te blijven doen. Daag jezelf ook weleens uit. Ik merk namelijk in de praktijk (en bij mezelf) dat er een verschil kan zijn tussen mentale moeheid en lichamelijke moeheid. Als je mentaal moe bent, kan het namelijk best zo zijn dat je er juist een goede training uit kan halen met een goede progressie. Dus je mag lief zijn voor jezelf, maar jezelf constant een excuus geven om niet een stapje vooruit te gaan, is dan weer niet lief voor jezelf. Dus wees eerlijk naar jezelf. Dit is wel iets wat je leert door ervaring. Daarnaast gebruik je autoregulatie. Daar heb ik eerder een blog over geschreven.

Crisisplan

Eerder gaf ik al aan dat het leven het leven blijft en er kunnen dus dingen gebeuren die heel ingrijpend zijn. Op zo’n moment is het belangrijk om overzicht en routine te behouden. Daarnaast blijf je vooral de dingen doen die je gewend bent. Zo is sporten vaak ook één van die dingen die je gewend bent. Alleen door die ingrijpende verandering kan het sporten even anders gaan dan dat je gewend bent. En dat is oké. Hier komt dan namelijk die consistentie weer om de hoek kijken in plaats van het steeds meer willen kunnen. Op zo’n moment is een crisisplan ideaal. Dit is dan een plan dat je op de plank hebt liggen voor het geval dat. Hoe je dit maakt, leer ik je in mijn Instagramcursus Van streefgewicht in je hoofd, naar lekker in je vel.

Dus blijf vooral lekker sporten! Vergeet alleen niet dat het oké is om dingen aan te passen als dat nodig is.