fbpx

20 Tips voor Selflove

20 Tips voor Selflove

selflove

In mijn vorige blog heb ik je mijn visie en ervaringen gedeeld over het hebben/krijgen van selflove, zelfwaarde en body positivity. Dit waren vooral tips op het gebied van mindset en het zijn tips die op de lange termijn toegepast dienen te worden. Maar wat kun je nú direct doen om hiermee aan de slag te gaan? In deze blog wil ik je korte, concrete tips geven die je helpen om positiever over jezelf te denken, lief voor jezelf te zijn en je lekkerder laten voelen. Ik weet dat ik in de herhaling val, maar werk stap voor stap. Verwacht niet dat je in één keer je hele leefstijl kunt aanpassen. Begin met 1 tot 3 acties en als deze lukken kies je de volgende.

Mogelijke acties:

Voeding

  1. Eet minimaal 250 gram groenten per dag en 2 stuks fruit.
  2. Ontzeg jezelf geen voedingsmiddelen. Eet bv. dat ene stukje chocolade. Dat is wel lief voor je lijf. Die hele reep opeten, is niet lief voor je lijf. Dit geldt ook voor andere producten.
  3. Zorg ervoor dat 80% van wat je eet een voedingswaarde heeft. Hiermee bedoel ik dat er vitamines, mineralen, vezels, etc. in zitten. Dus in een appel zitten calorieën, maar ook vitamines, vezels en mineralen. En in bv. m&m’s zitten alleen maar calorieën en suikers en heeft geen voedingswaarde.
  4. Zorg voor balans en gebruik eigenlijk gewoon je gezonde verstand. En luister niet naar die stemmetjes die streng voor je zijn én ook niet naar die stemmetjes die een ‘f*ck it’-mentaliteit hebben.
  5. Als je een keer teveel hebt gegeten, is er geen man overboord. Accepteer het en ga dan weer verder met jouw normale, gezonde patroon. Door te gaan compenseren zorg je voor een haat-liefde verhouding met voeding (en ook jezelf). Toon die zelfcompassie en gun die uitschieter aan jezelf en pak daarna weer je ritme op.

Sport en beweging

  1. Plan je sportmomenten in. En zorg ook voor alternatieven als je een keer niet kan. Bedenk bv. op welke dag je wilt gaan als je niet kan op je vaste moment. Of bedenk een andere activiteit als je je normale sport niet kunt doen.
  2. Werk met sporten ook stap voor stap. Zorg er eerst voor dat 1 tot 2x per week een ritme wordt. Daarna kun je een 3 en 4x eraan toevoegen. Ga niet gelijk van niet sporten naar 3 tot 4x per week, want dit ik moeilijk vol te houden.
  3. Eis niet teveel van jezelf. Je hoeft niet gelijk 1,5 uur te gaan sporten. Als je bv. maar een half uurtje hebt, is dat ook goed. Vergeet niet dat iets beter is dan niets.
  4. Hardlopers zijn doodlopers. Dus ga niet gelijk als een gek sporten, maar bouw het rustig op. Dit zorgt er ook voor dat je fitter, sterker en energieker wordt.
  5. En misschien wel de belangrijkste: Doe een sport/beweegactiviteit die je leuk vindt! Als je niet weet wat dit is, kun je verschillende dingen uitproberen. Vaak kun je proeflessen doen of tegen korting dingen uitproberen.

Mindset

  1. Schrijf aan het einde van de dag op waar je dankbaar voor bent. Begin in eerste instantie wel met schrijven. Op den duur kun je hier ook over nadenken in plaats van het opschrijven.
  2. Iedereen heeft altijd wel frustraties. Neem een piekerkwartier per dag en schrijf alles van je af, zodat je daarna weer met positieve energie je dag vervolgt.
  3. Maak bewuste keuzes over wat je eet en geniet hier ook echt van. Door die bewuste keuze en ervan te genieten, voorkom je dat je er teveel van eet. En daar er ook bewust van te genieten, eet je ook niet gedachteloos.
  4. Ga niet op een dieet, moet niet sporten van jezelf. Door dingen te moeten en jezelf te dwingen, maak je het alleen maar moeilijk voor jezelf. Daarom blijft het zo belangrijk om dingen te doen die je leuk vindt en een voedingspatroon te hebben dat bij jou past.
  5. Bedenk vooral wat je WEL wilt. Wat wil je bereiken? Hoe wil je je voelen? Schrijf dit zo specifiek mogelijk op en visualiseer dit dagelijks. Maak er bijvoorbeeld een moodboard van of plak een foto op een zichtbare plek die je aan dit gevoel herinnert.

Ontspanning

  1. Zorg voor een ochtendroutine, zodat jij rustig je dag begint.
  2. Neem elke dag een moment voor jezelf waarbij je je focust op je ademhaling en je uitademing langer maakt dan je inademing.
  3. Zorg voor voldoende slaap.
  4. Leg die telefoon opzij (dit is voor mij ook nog steeds een grote uitdaging).
  5. En als afsluiting van de tips: Move & Feel Good (het is niks voor niks mijn quote ;)). Beweging heeft ook een ontspannend effect. En nee, dit betekent niet dat je helemaal stuk hoeft te gaan. Lekker een stuk wandelen of fietsen is ook prima.

En wil je aan de slag hiermee en werken aan je mindset en gedrag. Meld je dan aan voor mijn Instagramcursus Van streefgewicht in je hoofd, naar lekker in je vel. In 4 maanden naar een energiek lijf en een positieve mindset.