fbpx

Zelfwaarde, Selflove en Body Positivity

Zelfwaarde, Selflove en Body Positivity

zelfwaarde

De laatste tijd zie je vaak via Social Media artikelen, posts en verhalen voorbijkomen over zelfwaarde, body positivity en selflove. Daar sta ik natuurlijk helemaal achter en ik moedig het alleen maar aan. Alleen iedereen kan wel vertellen dat het goed is, dat het je gaat helpen en dat je er beter door gaat voelen…. maar die stemmetjes in je hoofd vertellen je regelmatig wat anders. Iemand kan je wel vertellen dat je er supergoed uitziet (wat ook zo is!), maar als er dan in je hoofd zo’n stemmetje naar voren komt hier ontkennend op reageert, helpt het ook allemaal niet. Maar wat helpt dan wel?

Ik pretendeer hier absoluut niet de oplossing te hebben of de waarheid in pacht te hebben. Ik wil alleen mijn visie en ervaringen hierover met jou delen.

Vroeger zat er zo’n stemmetje in mijn hoofd die standaard als antwoord “Yeah right” gaf als iemand mij een compliment over mijn uiterlijk/lichaam gaf. Ik geloofde het vaak dus niet.

Het hing wel af van de dag. Op een dag dat ik me goed en blij voel, is het stemmetje een stuk stiller dan op dagen dat je niet zo lekker in je vel zit. Dat stemmetje is ook echt niet in één keer stil te krijgen. En ook niet helemaal stil, want ik zal je bekennen dat hij nu ook nog wel eens naar boven komt. Alleen nu kies ik er bewust voor om er niet naar te luisteren. Dit is niet van de ene op de andere dag gegaan. Ik zal je nu aangeven wat voor mij geholpen heeft om met dit stemmetje te kunnen omgaan.

Bepaal wat je echt wilt

Vroeger wilde ik altijd een plattere buik, strakkere benen, lager vetpercentage, etc. Ik ben eerder ook dunner en strakker geweest dan dat ik nu ben. Alleen ik was toen ook nog nooit zo vaak ziek geweest als toen. Ik had weinig energie en was echt niet vooruit te branden. Voor een lager vetpercentage betekent dit ook dat je keuzes moet maken wat betreft voeding.

Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om me fit en energiek te willen voelen en niet meer die sixpack na te streven. Hier heb ik eerder ook een blog over geschreven. Deze kun je hier lezen. Ik sport nu dus omdat ik me daar lekker bij voel en omdat het om verschillende redenen goed voor me is. En wat betreft voeding ontzeg ik mezelf niks meer en daardoor voelt je lichaam vanzelf aan wanneer je genoeg gegeten hebt.

Accepteer

Er zijn nu ook nog zeker dagen dat ik minder lekker in mijn vel zit. En ik weet zeker dat jij dit ook hebt. Deze dagen mag je ook zeker hebben. Doe dan een stapje terug en verwacht niet teveel van jezelf. Door deze dagen te accepteren, zul je merken dat je je er minder rot over voelt. En mijn advies is wel om zeker op zulke dagen te gaan bewegen. Dit hoeft dan echt niet heel intensief sporten te zijn. Ga bijvoorbeeld lekker een stuk wandelen en dan bij voorkeur in de natuur.

Kijk naar wat je kan

Je lichaam is veel meer dan hoe het eruit ziet. Het is meer dan die buik, benen, billen,… Wat kun jij allemaal met jouw lijf? Heel veel! En je beseft eigenlijk pas hoeveel als je iets niet meer kan. Ik ben wel eens door mijn rug gegaan en dan voel je je heel erg oud. Je hebt maar één rug en ik wil graag met een gezonde rug oud worden. Mijn benen brengen mij van punt A naar punt B ongeacht hoe dun/dik ze zijn. En zo zijn er meer voorbeelden te verzinnen.

Natuurlijk is het prima om doelen te hebben en jezelf te willen verbeteren. Graag zelfs! Maar zorg er wel voor dat het realistisch is en dat je je doelen bijstelt als het nodig is. Kijk eens naar waar jij vandaan komt. Wat heb je al bereikt?

Wat vind je mooi een jezelf?

Ik weet zeker dat ook jij mooi bent. Wat vind jij mooi aan jezelf? Ga eens voor de spiegel staan om te kijken wat je mooi vindt aan jezelf. Kijk daarnaar. En zeg tegen jezelf: “ik heb mooie….” (vul in). Ik vind bv. dat ik mooie ogen heb en ik ben erg blij met de kracht die ik heb in mijn benen. Ik ben verder ook erg blij met mijn bovenrug. Als je tegen jezelf zegt wat je mooi vindt aan jezelf voel je je een stuk beter dan wanneer je constant tegen jezelf zegt wat je niet mooi vindt.

Zeg dank je wel

Vrouwen hebben nogal de neiging om complimenten weg te wuiven. Zullen we afspreken dat je vanaf ‘dank je wel’ zegt als je een compliment krijgt. Dit zorgt ervoor dat jij je goed voelt en de ander ook. Hoe zou jij het vinden als een ander jouw compliment wegwuift?

Ga ‘in gesprek’ met die stemmetjes

Die stemmetjes in je hoofd willen je beschermen. Ze zijn er alleen een beetje (heel erg) in doorgeslagen. Dus je mag best eens de discussie aangaan met die stemmetjes. Je kunt je voorstellen dat als die stemmetjes constant een negatieve benadering hebben dat je zelfwaarde er niet echt van omhoog gaat. Dus daarom hierboven al het advies om te benoemen wat je mooi vindt aan jezelf. Eerder gaf ik al aan dat mijn stemmetje al standaard “Yeah right” (of iets in die trant) zei als reactie op een compliment. Op een bepaald punt begon ik mezelf hierover vragen te stellen. Voorbeelden van vragen die ik stelde aan mezelf zijn: ‘Waarom zou die persoon dit niet menen als die het zegt?’ en ‘Helpt het mij te voelen zoals ik me wil voelen als ik dit stemmetje constant laat spreken?’.

En ja, soms was er ook eens kritiek. Dat kwam dan hard aan, omdat ik al behoorlijk kon twijfelen over mijn uiterlijk. Alleen als ik dan ging nadenken hierover kwam ik er altijd achter dat het eer over die andere persoon zei dan over mij. De mensen die dichtbij mij staan zeggen ook wel eens dingen die ik niet zo leuk vind, maar dat wordt dan altijd op een liefdevolle manier gezegd. Zij hebben tenslotte het beste met je voor. En dat geldt dus ook als zij een compliment geven!

Dus hoe ga je om met die stemmetjes?

Ga er rustig voor zitten en ga schrijven. Welke stemmetjes heb jij? Het helpt sommigen om die stemmetjes een naam te geven. Op deze manier kun je je er namelijk afstand van nemen. Je kunt het stemmetje bedanken dat het je wilt beschermen, maar dat je het niet nodig hebt. En je kunt er ook een ander stemmetje tegenover zetten. Wat wel belangrijk is, is dat deze stem/gedachte begint met ‘ik…’, positief is, geen vergelijking bevat en kort is.

Dit is het heel even heel kort weergeven. Dit proces is veel complexer dan ik het zo opgeschreven heb. Als je hier hulp bij wilt, ga dan op zoek naar een expert die bij jou in de buurt woont.

Zorg voor realistische verwachtingen

Als jij extreme hoge verwachtingen van jezelf hebt, maak je het ook erg moeilijk voor jezelf. Het is dan moeilijk om je doelen te halen en het niet halen van doelen zorgt voor een negatief gevoel. Zorg er dus voor dat je verwachtingen realistisch zijn. Is jouw doel wel haalbaar? Stel jij je doelen bij? Er kunnen namelijk altijd dingen gebeuren die ervoor zorgen dat je doel niet haalbaar meer is. Zo kon ik laatst door een blessure niet zoveel sporten als ik eigenlijk wilde. Door dan mijn doel bij te stellen naar zorgen dat ik fit blijf, houd ik mijn verwachtingen realistisch en krijgt mijn zelfwaarde geen deuk.

Schrijf aan het einde van de dag op waar je dankbaar voor bent

Door op te schrijven waar je dankbaar voor bent, creëer je positieve emoties. Je kan trouwens ook zo je dag beginnen. Want door hier aandacht aan te besteden, zie je dat er echt wel dingen zijn om dankbaar voor te zijn en om je goed over te voelen. En daardoor gaat het accepteren van minder leuke dingen ook weer makkelijker. En daardoor ben je ook weer liever voor jezelf. Ik moet bekennen dat ik het niet altijd opschrijf, maar ik denk wel na over waar ik dankbaar voor ben. Dit kunnen grotere dingen zijn als mijn gezondheid, successen die ik behaal met mijn bedrijf en mijn vrienden en familie. Maar het kunnen ook de kleinere dingen zijn, zoals dat de zon lekker scheen, dat mooie uitzicht tijdens een bootcamples of die lekkere maaltijd die ik gegeten heb.

En nu?

Je hoeft natuurlijk niet gelijk met alles te beginnen. Kies het punt dat voor jou het meest haalbaar is om mee te beginnen. Gaat dat goed dan kun je beslissen wat je daarna gaat doen. Verwacht ook niet teveel van jezelf in één keer (is ook goed voor Selflove). Bedenk ook of je de dingen die je tegen jezelf zegt tegen een goede vriendin zou zeggen. Ik weet wel zeker van niet. Wees je er bewust van dat het een proces is, het gaat 3 stappen vooruit en 2 stap achteruit en soms wel 3 en dan weer 2 vooruit. Je bent niet in één keer gekomen waar je nu staat dus je kunt ook niet verwachten dat het in één keer veranderd is.

Werk stap voor stap, begin klein! Om de trap te beklimmen hoef je ook niet het eindpunt te zien, zolang je maar steeds een beetje hoger op die trap komt.