fbpx

Helpt sporten bij afvallen?

 • Help sporten bij afvallen?

  helpt sporten bij afvallen

Om gelijk maar even met de deur in huis te vallen: Of sporten helpt bij afvallen, is afhankelijk van de energiebalans die je op dat moment hebt. De energiebalans blijft namelijk altijd leidend. Dit betekent dus als je wilt afvallen dat je minder calorieën binnen moet krijgen dan dat je verbruikt. Ik weet ook echt wel dat het simpeler gezegd is dan gedaan, maar kort gezegd is dat wel waar het op neerkomt.

Sporten en afvallen op de korte termijn

De snelste manier om af te vallen is door je voeding aan te passen. Daarin is het wel belangrijk om voldoende eiwitten te blijven eten en om ervoor te zorgen dat je je voedingsstoffen binnenkrijgt. Dus het is belangrijk om daarin bepaalde keuzes te maken. Een gezond verstand gebruiken brengt je al heel ver. De focus op voeding legt de focus op calorieën in in de energiebalans.

Sporten helpt dan bij de calorieën uit in de energiebalans. Alleen dan even het slechte nieuws. Men overschat vaak hoeveel calorieën er verbruikt worden tijdens het sporten. Daarnaast ga je vaak onbewust compenseren voor het extra verbruik door minder te bewegen tijdens de rest van de dag (minder wiebelen met je benen bv) en ongemerkt ga je ook wat meer eten. Dus alleen sporten gaat het antwoord niet zijn als je wilt afvallen.

Maar dan nu het goede nieuws. Als je regelmatig blijft sporten dan lijkt het erop dat dit helpt bij het gewicht eraf houden. Wel is het dan belangrijk dat je je ook bewust blijft van je voedingspatroon totdat je daar een goed ritme in hebt gevonden, zodat dit een automatisme voor je is geworden. Dus sporten ondersteunt het afvallen op de lange termijn als je daar je gedrag op aanpast. Hoe snel het afvallen gaat, is dus van meer factoren afhankelijk dan het sporten alleen. Daarom focus ik in mijn Instagramcursus Van streefgewicht in je hoofd, naar lekker in je vel op mindset en gedrag. In de praktijk merk ik ook duidelijk dat dit het belangrijkste is bij volhouden.

Sporten en afvallen op de lange termijn

Iedereen weet eigenlijk wel dat regelmatig bewegen goed voor je gezondheid is en ziektes kan voorkomen en het alleen daarom al belangrijk is om te gaan sporten of in ieder geval meer te gaan bewegen. Om sporten specifiek voor het afvallen te gebruiken op het moment zelf is er dus nog geen duidelijkheid. Op de lange termijn helpt het dus wel. Daarin is het dus belangrijk om naar je gedrag te gaan kijken. Vergeet daarbij niet dat een gewichtsverlies van 5% enorme gezondheidsvoordelen heeft, dus stel alsjeblieft geen onhaalbaar lijkende doelen.

Er zijn een aantal factoren waarmee Succesvol gewichtsverlies samenhangt.

Dit zijn:

 • een doel die je zelf bepaald hebt,
 • een fysieke actieve leefstijl,
 • een regelmatig gezond eetpatroon,
 • controle over over-eten en
 • bewust zijn van je gedrag.

Mindset speelt hierbij ook een hele belangrijke rol.

Denk hierbij aan:

 • het gevoel van autonomie, dus dat je zelf de keuzes maakt,
 • dat je goede coping strategieën hebt om met de uitdagingen van het leven om te gaan,
 • verantwoordelijkheid over het leven neemt en
 • kan omgaan met stress.

Wat niet helpt, is al een geschiedenis hebben van jojo’en, verstoord eetgedrag, honger hebben, emotie-eten als reactie op emoties en stress en passief reageren op problemen.

Wat helpt je bij volhouden?

Sporten volhouden helpt dus bij het gewichtsverlies behouden. Ik heb al meerdere blogs geschreven met tips om sporten vol te houden (zie links onderaan). Om sporten vol te houden is natuurlijk wel actie voor nodig. Hierbij kan je denken aan:

 • je handelingen (to do’s) plannen,
 • tijdmanagement,
 • je eigen gedrag monitoren en
 • het zoeken en plannen van sociale steun.

Dus het is belangrijk om te plannen en te evalueren, zodat je hiervan leert en kan bijsturen waar nodig aan de hand van je evaluatie en feedback. Dus daarom is het belangrijk om vaardigheden te leren die je vertrouwen geven dat je je gedrag kan veranderen en het ook kan volhouden. Hier ga je dan ook mee aan de slag bij mijn Instagramcursus Van streefgewicht in je hoofd, naar lekker in je vel. Meer info hierover vind je via de knop hieronder.