fbpx

Stappenplan om vol te houden!

Stappenplan om vol te houden!

Als je mij een beetje kent, weet je dat ik het vaak heb over stap voor stap. Je kan namelijk niet én je hele voedingspatroon omgooien én meer gaan sporten én … You get the picture. Je maakt de keuze voor één bepaalde focus. Dus laten we nu als voorbeeld nemen dat je je voedingspatroon wilt aanpassen. Dan zeg ik nog steeds dat je het stap voor stap moet doen. Dus ga niet in één keer heel anders eten dan je gewend bent. Maar hoe dan wel? In deze blog wil ik je een eerste stappenplan om vol te houden geven.

Stap 1: Kies jouw eerste focus

Als je kijkt naar iemands voedingspatroon zijn er veel verschillende dingen die goed gaan, maar ook dingen die juist beter kunnen. Als jij bv. weet dat je in het weekend als teveel eet, kun je als eerste stap nemen om dit te gaan minderen. Verder doe je dan nog niks anders. Het kan ook zo zijn dat je weet eigenlijk wel weet dat je teveel snoept tussendoor. Dus dan ga je eerst daarmee aan de slag. Dat is dan de eerste trede van de trap.

Stap 2: Bepaal je plan van aanpak

Ik pak nu even het voorbeeld van het tussendoor snoepen. Je kunt dit op 2 manieren aanpakken. De eerste manier is door het bijhouden van een voedingsdagboek. Daarin is misschien wel te zien dat je bij de hoofdmaaltijden te weinig eet, dus heb je tussendoor teveel trek en eet je snel teveel. Dus dan zou je plan van aanpak zijn om meer te gaan eten tijdens de hoofdmaaltijden. Als er een andere reden is van het tussendoor snoepen ga je uit van die invalshoek. Vaak leidt het zien van eten tot het daadwerkelijk eten. Dus zet dan dit buiten beeld of haal het niet in huis. Als je gaat eten uit gewoonte is het belangrijk om dit te gaan veranderen (ja, dat kost tijd). Als je gaat snoepen uit verveling kun je jezelf gaan aanleren om andere dingen te gaan doen.

Ik denk dat je nu wel een idee krijgt van wat ik bedoel. Dus bepaal jouw invalshoek en bepaal aan de hand van deze jouw plan van aanpak.

Stap 3: Terugvalplan bedenken

Een nieuwe gewoonte aanleren gaat altijd met vallen en opstaan. Je gaat dus zeker weten een terugval krijgen. En ik weet wel zeker dat je weet op wat voor een moment de kans op een terugval het grootst is. Dus wat je nu gaat doen, is het maken van een terugvalplan. Daarin beantwoord je de volgende vragen:

  • Wanneer is de kans het grootst dat ik terugval?
  • Hoe stop ik dit?
  • Hoe kan ik dit voorkomen?
  • Wat ga ik nu anders doen dan normaal om mijn focus te behouden?
  • Als ik ben teruggevallen, hoe herpak ik mezelf dan weet?

En bedenk een terugval is juist goed! Ja, echt! Je leert er namelijk alleen maar van. Je komt er zo namelijk achter wat wel werkt voor jou en wat niet. Er is namelijk geen één antwoord, omdat iedereen anders is.

Stap 4: Focus bepaald en nu volhouden

Je hebt dus nu bepaald wat jouw focuspunt is. Verder hoef je nog helemaal niks te veranderen. Zorg er eerst voor dat je gewend raakt aan deze eerste verandering in jouw voedingspatroon. Dit betekent in het begin dat je er echt bewust bij moet nadenken en moet plannen. Op een bepaald moment zal je merken dat het meer vanzelf gaat. Gefeliciteerd! Dat is de eerste stap naar een nieuwe gewoonte. Blijf alleen wel op je hoede, want terugval kan altijd plaatsvinden. Maar op dit punt kun je in ieder geval wel weer gaan kiezen voor een nieuw focuspunt. En dan begin je weer bij stap 1 om naar de 2e trede van de trap te gaan. En zo kom je uiteindelijk boven.

Kleine stappen geven ook een groot resultaat. En dan hoef je het einde van trap nog niet eens te zien.

Dus wat is jouw focus? En wat is jouw stappenplan om vol te houden?

Met mijn Instagramcursus Van streefgewicht in je hoofd, naar lekker in je vel ga je volhouden en werk je in 4 maanden naar een energiek lijf en een positieve mindset.

sporten tijdens je zwangerschap

Sporten tijdens je zwangerschap

het is oké

Het is oké