fbpx

Van streefgewicht in je hoofd, naar lekker in je vel.

Van streefgewicht in je hoofd, naar lekker in je vel.

Veel vrouwen hebben (helaas) de associatie dat ze zich beter gaan voelen bij een bepaald gewicht. Dus daarom blijft die focus op de weegschaal en het streefgewicht en dat is zonde. Het is niet erg als je jezelf weegt en dat in de gaten houdt. Alleen het probleem daarbij is, dat er veel aan dat gewicht wordt opgehangen. Denk daarbij aan:

 • Hoe iemand zich voelt die dag
 • Iemands eigenwaarde
 • Iemands zelfvertrouwen
 • Die stemmetjes in je hoofd
 • Het gevoel goed genoeg te zijn
 • En meer

Dat is zonde. Het getalletje op de weegschaal is niks meer dan een getalletje. Het geeft aan wat het totale gewicht is van je spiermassa, botmassa, je organen, de hoeveelheid vocht in je lichaam en je vetmassa.

Begrijp me niet verkeerd. Ik ken dat gevoel hoor. Been there, done that. Werd ik er vrolijker en energieker van? Zat ik er lekkerder door in mijn vel? Nee, niet bepaald. In de periode dat ik op mijn laagste gewicht zat, was ik nog nooit zo vaak ziek geweest als die tijd ervoor (en die tijd erna ook trouwens). En was ik tevreden over hoe ik er uitzag? Nee, eerlijk gezegd niet. Ik weet ook als je dit aan anderen vraagt dat ze hetzelfde antwoord geven. En als ze later terugkijken op die periode snappen ze niet (en ik dus ook niet) waarom ze die gedachten hadden.

Daarom vind ik het juist zo belangrijk om op andere dingen te focussen dan dat gewicht. In de Instagramcursus die ik aanbied focus ik dan ook op een energiek lijf en een positieve mindset ipv dat streefgewicht. Betekent dit dat je je altijd energiek moet voelen en een positieve mindset moet hebben? Nee, natuurlijk niet en dat kan ook niet. Alleen door bepaalde kennis vaardigheden te hebben, ben je wel sneller in staat om dit weer om te buigen naar het positieve. Daardoor hoef je niet de hele tijd weer opnieuw te beginnen met sporten, gezond eten, etc.

Dus wat nu te doen:

Kijk eerst eens in jezelf. Stel jezelf daarbij een aantal vragen:

 • Wat betekent dat streefgewicht voor mij?
 • Waar staat dat streefgewicht voor?
 • Wat betekent lekker in je vel voor mij?
 • Kan ik nu al dingen doen om lekker in mijn vel te zitten?
 • Wat wil je kunnen als je lekker in je vel zit wat je nu nog niet kan?

En zo zijn er meer vragen die je jezelf kan stellen. Maar ga eerst eens hiervoor zitten en schrijf het op. Daarna kan je aan de slag gaan met één of meerdere van onderstaande punten:

Sport/beweging

Iedereen weet wel dat ik er wel fan van ben dat je gaat sporten/bewegen. Hier krijg je namelijk wel energie van. Wel is het belangrijk om dit goed op te bouwen. Kies daarbij wel iets wat je leuk vindt om te doen. Je doelen spelen ook een rol hierbij. Daarom is het ook moeilijk om hier een algemeen advies over te geven, omdat dit voor iedereen anders is. Het is in ieder geval belangrijk om er een ritme in te hebben en een plan.

Voeding

Daarnaast blijft het belangrijk om jezelf te voeden in plaats van te vullen. Dus zorg ervoor dat je je lijf de voedingsstoffen geeft die het nodig heeft om jou van energie te voorzien. Je hoeft jezelf geen voedingsmiddelen te ontzeggen, omdat dit tot negatieve emoties kan leiden. Denk hierbij aan schuldgevoel en schaamte. Wat ik vaak zeg over voeding is dat je je gezonde verstand kan gebruiken. Vaak weet men namelijk wel welke voeding voedt en welke alleen maar vult. Zorg net als bij het sporten en bewegen voor die regelmaat in je voedingspatroon.

Slaap

Hoe is je slaap? Niet goed slapen is bijna altijd een oorzaak van geen energie hebben, niet kunnen volhouden van sporten en gezond eten, en meer. Dus ga hiermee aan de slag. In deze blog lees je hoe.

Mindset en gewoonten

Wees ook eerlijk naar jezelf wat betreft mindset en gewoonten. Gewoonten heten gewoonten omdat ze automatisch gaan en je vaak niet doorhebt dat je het doet. Ik heb zelfs een keer meegemaakt tijdens een koffieafspraak dat iemand zei nooit tussendoortjes te nemen. Ondertussen at ze het koekje op dat ze bij de koffie had gekregen. Toen ik haar daar mee confronteerde, gaf ze dus aan dat ze dit niet eens doorhad. Dit kan dus voor veel situaties gebeuren. Als je kaas op brood doet, hoe vaak neem je dan een extra stukje. Hoe vaak loop je gelijk naar de kast als je thuiskomt? Hoe vaak pak je iets van tafel als daar allemaal lekkere dingen op staan? En zo zijn er ontelbare voorbeelden.

Mindset en emoties

Als ik naar mezelf kijk en mijn eigen ervaringen neem, ging ik (en nu kan het ook nog gebeuren) vooral eten als ik me verveelde of als ik erg moe was. Dit is natuurlijk niet echt helpend gedrag. Wat doe jij bij bepaalde emoties? Wat doe je bij frustratie, bij verdriet, schuldgevoel, etc.? Eten is bijvoorbeeld geen oplossing voor deze emoties. Je kan deze emoties bijvoorbeeld wel inzetten om een verandering teweeg te brengen. Hoe dit te doen leer ik je in mijn Instagramcursus Van streefgewicht in je hoofd, naar lekker in je vel. Dit heeft namelijk ook erg invloed op hoe jij in je vel zit.

Verder kan je bij mindset ook denken aan:

 • Hoe zet jij je wilskracht in?
 • Hoe stel jij een goed plan van aanpak op?
 • Hoe zet jij je sterke eigenschappen in?
 • Het creëren en toepassen van positieve emoties
 • Omgaan met stress
 • De juiste aanpassingen doen afhankelijk van de dag
 • Jezelf voorbereiden op situaties (van een beetje ingrijpend tot levensveranderend)

Dus waar ga jij mee aan de slag? En ga alsjeblieft ook echt aan de slag met de punten die ik genoemd heb met mindset. Dit zorgt er namelijk voor dat je blijft volhouden. Er zullen namelijk altijd moeilijke momenten zijn en het zal niet perfect gaan (dit kan en mag je ook niet van jezelf verwachten). Door het leren van de vaardigheden behorende bij mindset kan jij blijven volhouden en krijg jij die reboot naar een energiek lijf en een positieve mindset. Je kan ermee beginnen door mijn gratis intro te doen van de Instagramcursus. Meld je hiervoor aan via onderstaande knop.