fbpx

6 Tips voor regelmaat in je voedingspatroon

6 Tips voor regelmaat in je voedingspatroon

Vorig jaar heb ik aan het einde van de zomervakantie een blog geschreven met tips om het sporten weer op te pakken. Dus deze keer leek het mij handig om juist met tips te komen om weer regelmaat in je voedingspatroon te krijgen. De zomervakantie is voor velen toch een mix van een wijntje hier, een drankje daar, een ijsje, een terrasje, een lekkere barbecue en wat er nog meer bij komt kijken. En dan kan het best wel lastig zijn om weer regelmaat in je voedingspatroon te krijgen als het ‘normale’ leven weer begint. Dus daar wil ik je in deze blog tips voor geven.

1.      Ga niet ‘op dieet’.

Dit is ook gelijk mijn belangrijkste tip. Vaak zijn mensen toch wel wat aangekomen na de zomervakantie. En dan komt de gedachte om een dieet te gaan doen en/of om veel te gaan sporten om de hoek kijken. Alleen doe dat alsjeblieft niet! Dit is namelijk iets wat niet bij jou past en niet op de lange termijn vol te houden is. Het kost veel meer moeite en energie dan nodig is. Als jij je ritme weer oppakt zoals je gewend bent en eventueel ietsje minder eet dan gaan die extra kilo’s er vanzelf wel weer af.

2.      Ga terug naar wat je voor de vakantie deed.

Hierboven had ik het al over het oppakken van je ritme zoals je gewend bent. Hoe deed je het voor de zomervakantie? Was je tevreden/blij over het de regelmaat in je voedingspatroon zoals je toen had. Zo ja? Dan is er geen enkele reden om het anders te doen. Ga hier weer lekker mee verder. Zo niet? Ga dan stap voor stap op zoek naar een manier die bij jou past. En daar kun je ook dingen bij gebruiken die je in het verleden hebt toegepast.

3.      Plan, plan, plan

Zoals ik in mijn blog met tips om het sporten weer op te pakken het had over plannen geldt dat ook voor je voedingspatroon. Als je namelijk al weet wat je wanneer gaat eten, kom je veel minder snel in de verleiding om andere dingen te eten. Dus maak een boodschappenlijstje, plan je avondeten al van tevoren en voor de andere eetmomenten heb ik tip 4 voor je.

4.      Kies 3 verschillende opties voor ontbijt/lunch/tussendoor.

Een manier om je ritme weer op te pakken en vast te houden, is dat je een soort repertoire hebt. Daarmee bedoel ik dat je 3 verschillende soorten ontbijtjes hebt waarmee je kan afwisselen, 3 soorten lunches en verschillende opties hebt die je als tussendoor kan nemen. Je weet dan namelijk zeker dat je iets neemt wat je lekker vindt en je zorgt zo voor de regelmaat in je voedingspatroon.

5.      Wees bewust van de calorieën die je uit drinken haalt.

In de vakantie worden vaak frisdranken, sapjes en alcoholische dranken gedronken. De verleiding is groot om dit na de vakantie te blijven doen. Maar wees je ervan bewust dat de meeste dranken ook calorieën bevatten. Zeker als je wilt afvallen, is het toch mijn advies om geen calorieën uit drinken te halen. Dus kies dan voor water, thee, zwarte koffie, light/zero frisdrank.

6.      Gebruik de Puur Gezond Piramide

Heb je een beetje moeite om te bepalen hoeveel en wat je nu precies kan eten en drinken? Ik werk zelf graag met de Puur Gezond methode. Zij hebben een mooie piramide ontwikkeld die je kunt gebruiken om te bepalen hoeveel en wat je kunt eten.

Puur gezond Piramide

Eerdere blogs

Welke schoenen kan je het beste dragen bij krachttraining
sporten tijdens je zwangerschap
het is oké

Het is oké

helpt sporten bij afvallen
autoregulatie belastbaarheid en belasting

Autoregulatie

snel resultaat small group

Snel resultaat?

van handen in je haar naar jump for joy
doelen stellen krachttraining