fbpx

Bijhouden wat je eet: wel of niet doen?

Bijhouden wat je eet: wel of niet doen?

De afgelopen 2 weken heb ik meegedaan aan een onderzoek waarbij ik moest bijhouden via een app wat ik at op een dag. Dit heb ik in het verleden regelmatig gedaan. Dus het was best leuk om te zien wat het nu met me deed. Wel deed ik het toen in een andere app dan nu. En ik moet je wel zeggen dat die andere app een stuk gebruiksvriendelijker was, zodat het makkelijker was om ook goed in te vullen wat je at.

Bewustwording

Wat het grootste voordeel is van het tracken van je voeding, is dat je er bewust van wordt hoeveel je eigenlijk eet. Vaak beseffen we namelijk niet hoeveel we eten. En met hoeveel bedoel ik eigenlijk hoe vaak en de hoeveelheden per keer. Alleen dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je echt alles invult wat je eet. Mijn tip daarbij is om gelijk in te vullen wat je gegeten hebt.

Lastig om goed bij te houden wat je eet

Ik merkte zelf namelijk dat als ik aan het einde van de dag mijn voedingsdagboek ging invullen dat ik soms niet meer precies wist wat ik allemaal gegeten heb. En soms vergeet je ook echt wat je gegeten (of gedronken hebt). Dus dat vul je dan ook niet in. Dus ik heb wel weer gemerkt dat het belangrijk is om gelijk na het eetmoment in te vullen wat je gegeten en gedronken hebt.

En wat daarbij ook lastig is, is om de porties goed te hebben. Het beste is dan om dit af te wegen, maar dat is echt niet altijd te doen. Maar hier zijn wel truckjes voor om het makkelijker te maken. Maar omdat het dus lastig is om goed bij te houden wat je eet, vindt er dus vaak onderrapportage plaats. Dit betekent dus dat je eigenlijk meer eet dan je bijgehouden hebt. En ik weet je dat je dit echt niet expres doet. Het is namelijk lastig om goed bij te houden wat je eet, omdat veel dingen onbewust gaan. Voorbeelden van wat ik vaak zie dat vergeten wordt zijn:

  • Die kleine tussendoortjes, zoals het koekje bij de koffie, het dropje in de auto, etc.
  • De olie/boter waar je in bakt.
  • De laatste hapjes van het bord van je kind.
  • De suiker/honing in je thee, koffie (of iets anders).
  • De boter op brood.
  • Dat extra plakje beleg dat je in je mond stopt.

En zo zijn er nog wel meerdere dingen te noemen. En ja, dan is het wel een gedoe om alles wat je eet in een app in te vullen. En voor de één werkt dit wel en voor de ander niet. Voor mij heeft dit in het verleden gewerkt om af te kunnen vallen, maar voor nu werkt het echt niet meer voor mij.

Mindset

Ik merkte toch dat ik het een gedoe vind om alles weer in te gaan vullen. Ik heb nu namelijk een manier van eten gevonden dat voor mij werkt en waar ik mij lekker bij voel. En als ik aankom, weet ik eerlijk gezegd wel waardoor dat komt (dat extra wijntje, dat snacken op de bank, dat extra toetje). Dus als ik dat niet wil, weet ik wat ik moet doen.

Dat invullen gaf mij namelijk op een bepaald moment een f*ck-it gevoel. En dan heb ik juist zin om te gaan ‘schoppen’ en dus dingen te gaan doen die niet helpend zijn voor hoe ik mij wil voelen. Je hebt met dat invullen een controle, maar ook weer niet. Want hoe harder je controle probeert te houden, des te meer je dat juist niet hebt. En dat merkte ik des te meer. Maar ik moet wel toegeven dat dit voor iedereen anders werkt.

Mijn mening over het bijhouden van je voeding

Mijn mening over het bijhouden van je voeding heeft eigenlijk verschillende aspecten. Het werkt namelijk wel voor de ene en voor de ander niet. Toen ik de afgelopen periode mijn voeding weer aan het bijhouden was, kreeg ik ook aanbevelingen voor recepten. Deze recepten waren zo samengesteld dat deze voedingsstoffen bevatten die ik de afgelopen dagen weinig had binnengekregen. Alleen het waren aanbevelingen van recepten die ik normaal echt niet eet. Voor ontbijt kreeg ik het advies van smoothies, terwijl ik deze echt niks vind. En bij lunch stonden er aanbevelingen die op zo’n moment echt niet handig klaar te maken waren.

Dus ik beloof je bij deze: Als jij feedback en advies op je voedingsdagboek wilt, dan zorg ik ervoor dat je advies krijgt dat écht past bij jou.

Wel bijhouden:

  • Als je het nog nooit gedaan hebt en je wilt je er bewust van worden wat je eet.
  • Als je even tijdelijk een stok achter de deur nodig hebt.
  • Je eigenlijk geen idee hebt hoeveel je eet.
  • Even een snelle feedback wilt (via de app).

Niet bijhouden:

  • Als je al een geschiedenis hebt van afvallen (en weer aankomen). Vaak weet je dan namelijk wel wat gezond is en wat niet. Belangrijker vind ik het dan om te gaan focussen op mindset, gedrag en je relatie met voeding en eten.
  • Als je het niet wilt.
  • Als je het wilt invullen om controle te hebben. Hierdoor kun je vaak niet meer luisteren naar de signalen van je lichaam, terwijl deze prima weet wat goed voor jou is.

Eerdere blogs

Welke schoenen kan je het beste dragen bij krachttraining
sporten tijdens je zwangerschap
het is oké

Het is oké

helpt sporten bij afvallen
autoregulatie belastbaarheid en belasting

Autoregulatie

snel resultaat small group

Snel resultaat?

van handen in je haar naar jump for joy
doelen stellen krachttraining
selflove

Als jij Personal Training bij mij volgt, kan ik ook voedingsadvies geven