Sporten als je je niet lekker voelt: Doe de nek-check
Het is nu nog erg mooi weer, maar de herfst en winter is vaak toch wel het seizoen van verkoudheden en griep. Ik heb de eerste mensen er ook al over gehoord. Je hoort vaak genoeg dat mensen het ziek zijn eruit willen zweten. Sorry, maar nu ben ik toch echt de brenger van slecht nieuws: Het eruit zweten kan niet!
In principe kan er doorgetraind worden als je geen verhoging hebt. Wel is het verstandig om je intensiteit aan te passen. Je weerstand is namelijk tijdelijk verlaagd door een intensieve training, waardoor je weer vatbaarder bent.
En bij twijfel: Doe de nek-check!
Nek-check
Bij de relatief kortdurende ziekten zoals de verkoudheid en de griep kun je de nek-check doen. Zijn de symptomen alleen boven de nek? Dan is sporten toegestaan. Denk hierbij aan neusverkoudheid, keelpijn, oorpijn en geen koorts). Het advies is wel om te sporten op een lager pitje.
Zijn de symptomen ook onder de nek gelokaliseerd? Dan is het advies om niet te sporten. Denk hierbij aan koorts, spierpijn (zonder te sporten), kortademigheid en hoesten.
2 gouden regels
Sportzorg.nl heeft 2 gouden regels opgesteld.
- Bij koorts spierpijn en verhoogde hartslag in rust wordt sporten afgeraden.
- Pas je training aan als je je minder goed voelt dan verwacht of gewenst.
En meet je temperatuur wel voordat je aspirine/paracetamol neemt.
Weer beginnen met sporten
De verleiding is erg groot voor sommigen om weer te snel te gaan sporten na het ziek zijn. Na de griep en zeker als je koorts hebt gehad, is het goed om eerst aan te sterken. Het advies is voor elke dag dat je koorts hebt gehad om 2 dagen herstel te hebben. Dus heb je 2 dagen koorts, dan moet je de 4 dagen erna ook nog rustig aan doen.
Begin dus zeker niet te snel. Je lichaam kan de intensiteit vaak nog niet aan en dan bestaat er het risico om overtraind te raken. Verder is door intensief te sporten je immuunsysteem tijdelijk verzwakt waardoor je (weer) vatbaar bent voor ziekten. En heel soms kan sporten met koorts een infectie aan de hartspier veroorzaken. Dus wees alsjeblieft voorzichtig.
En voor als je het een uitdaging vindt om het sporter weer op te pakken heb ik eerder al een blog met tips geschreven. Deze vind je via onderstaande knop.