fbpx

Hoe val ik af zonder dieet?

Hoe val ik af zonder dieet?

Zo vlak na de zomervakantie willen veel mensen de kilo’s die er in de vakantie aangekomen zijn er weer af hebben. Vaak gaat men dan op een dieet waarbij men zichzelf dingen ontzegt en heel streng is voor zichzelf. Ook willen mensen ook gelijk veel gaan sporten. Alleen om te voorkomen dat je in januari weer hetzelfde gaat doen, wil ik je uitnodigen om het nu eens zonder een specifiek dieet te gaan proberen en het sporten rustig aan te gaan opbouwen. Je kunt namelijk heel goed afvallen zonder een dieet waarbij je ook andere dingen mag eten en drinken dan alleen een appel (en ander fruit) en water.

Afvallen zonder dieet: Mindset

De reden dat alle diëten werken is dat je een bepaalde periode minder energie binnenkrijgt dan dat je verbruikt. Hierdoor gaat je lichaam de energie gebruiken die in je lichaam is opgeslagen en dan val je af. Alleen dit kost heel veel mentale energie, omdat je vaak compleet anders eet dan dat je gewend bent en je gaat denken in beperkingen in plaats van mogelijkheden. En uiteindelijk is het niet meer vol te houden.

De eerste stap om te kunnen afvallen zonder dieet is om je mindset aan te passen. Je gaat namelijk kijken naar wat wel kan in plaats van naar wat niet kan. Verder ga je in gesprek met die stemmetjes in je hoofd. Dit is een proces wat tijd kost en het is ook belangrijk om jezelf deze tijd te geven en om lief te zijn voor jezelf. Je gaat namelijk sowieso een terugval krijgen. Het is alleen belangrijk om dit op tijd te herkennen en weer weten om te draaien.

Negatieve energiebalans

Uiteindelijk betekent afvallen toch dat je minder energie moet binnenkrijgen dan dat je verbruikt. En dat maakt niet uit hoe. Wel is het natuurlijk goed om aan je gezondheid te denken en dus te kiezen voor producten met een hoge voedingswaarde. Maar er is dus ook zeker ruimte om dingen te kiezen die minder gezond zijn. Zolang die negatieve energiebalans er maar is. En dan kun je afvallen op een manier die bij jou past zonder het gevoel te hebben op een dieet te zijn, omdat je jezelf geen dingen hoeft te ontzeggen. Alleen als het echt zo makkelijk zou zijn dan zou iedereen wel blijvend kunnen afvallen. En dat is nog niet het geval. Dat komt door de vele saboteurs en andere moeilijkheden die er zijn. En daarom begint afvallen voor mij in je hoofd om zo uiteindelijk die negatieve energiebalans te creëren en vol te kunnen houden.

Dé manier voor jou om af te vallen zonder dieet

Als je bent zoals één van de velen heb je in het verleden al meerdere dingen geprobeerd. Het ene ging wel goed en het andere niet. Van deze dingen kun je leren om te kijken wel wat werkt en wat niet. Als ik naar mezelf kijk, maakte ik in het verleden regelmatig sapjes en smoothies omdat dat goed zou zijn. Alleen voor mij was dat niet vol te houden, omdat ik ze niet echt lekker vindt. Ik eet liever mijn fruit en groenten dat dat ik ze drink. Dus als ik iets ga doen met sapjes of smoothies weet ik al dat dat niet werkt voor mij.

Als ik mij ga focussen op dingen die ik wel wil eten op een dag dan weet ik dat dit voor mij veel beter vol te houden is. Hierbij kun je denken aan het eten van minimaal 300 gram groente, 3 stuks fruit, eiwitten bij elke maaltijd, etc. Ook mag ik elke dag iets eten wat minder gezond is, zodat ik niet het gevoel van een dieet heb. Ik weet dat dit werkt voor mij. Als jij suggesties wilt van mogelijke stappen dan kun je je inschrijven op mijn nieuwsbrief. Je ontvangt dan namelijk als dank een PDF met 20 mogelijke stappen voor een gezonde leefstijl.

Eerdere blogs

Welke schoenen kan je het beste dragen bij krachttraining
sporten tijdens je zwangerschap
het is oké

Het is oké

helpt sporten bij afvallen
autoregulatie belastbaarheid en belasting

Autoregulatie

snel resultaat small group

Snel resultaat?

van handen in je haar naar jump for joy
doelen stellen krachttraining