fbpx

De reden dat ik nooit echt test en meet

De reden dat ik nooit echt test en meet

Als iemand bij mij komt voor personal training of een bootcamples meet ik niet de conditie en meestal ook niet het gewicht en vetpercentage. En met de leefstijlcoaching meet ik ook niet altijd het gewicht en vetpercentage. Waarom zul je misschien denken? Hoe weet je dan dat iemand vooruit gaat? Geloof mij! Dat weet je wel!

Resultaat vs. Proces

Als je de conditie meet, komt daar een getalletje uit. Gewicht en vetpercentage zijn ook een getalletje. Tegenwoordig wordt er zoveel opgehangen aan deze getalletjes. Alleen het nadeel van deze getalletjes is dat deze per dag kunnen variëren. Als jij bijvoorbeeld slecht geslapen hebt, het heel erg druk hebt gehad, verkouden bent, etc. is een meting van je conditie lager dan hij is. Je gewicht kan ook variëren per dag en vetpercentage is op de meeste apparaten niet betrouwbaar te meten. Ik bedoel daarmee dat de foutmarge van een weegschaal veel te groot is.

Ja, deze getalletjes zijn wel een indicatie van hoe je bezig bent. Alleen ik ben veel meer geïnteresseerd in het proces. Hiermee bedoel ik de acties die nodig zijn om tot een bepaald resultaat te komen. Als het namelijk lukt om deze actie te doen en vooral vol te houden dan komt het resultaat vanzelf wel. Ik heb het namelijk regelmatig meegemaakt dat iemand de acties goed volhield, maar dat het resultaat tegenviel. En dan voelt iemand zich weer slecht en gedemotiveerd. Alleen dat tegenvallende resultaat kan verschillende oorzaken hebben.

Jouw invloed

Het voordeel van focus op het proces en dus de handelingen is dat er maar één persoon is die er invloed op heeft en dat ben jij. En als jij ervoor zorgt dat je de handelingen/acties blijft doen dan komt het resultaat vanzelf wel. En dat hoef je dan niet per se te meten.

Resultaat is van meer dingen afhankelijk dan alleen jouw acties. Voor je conditie heb ik al voorbeelden gegeven. Je gewicht is ook afhankelijk van op welk moment van de dag je meet, hoeveel je gegeten/gedronken hebt die dag, je menstruatiecyclus, of je extra vocht vasthoudt, etc. De meeste manieren om je vetpercentage te meten hebben een grote foutmarge, dus een verschil van 1-2% zegt nog niks. En als je een keer extra hebt gedronken of als je de afgelopen uren gesport hebt dan valt zo’n getalletje op de weegschaal al hoger uit. Dus je ziet dat die getallen van meer dingen afhankelijk zijn dan alleen jouw handelingen.

Progressie meten

Maar hoe weet je dan of je vooruit gaat? Je weet zelf wel of je progressie maakt. Geloof mij! Wel is het belangrijk dat je eerlijk naar jezelf bent en je verwachtingen realistisch houdt. Voorbeelden van hoe je weet dat je progressie boekt:

 • Je houdt fysieke activiteiten langer vol. Je hoeft minder pauze te nemen.
 • Je kan makkelijker zwaardere dingen tillen.
 • Kleding gaat losser zitten (niet gelijk in de eerste maand hoor).
 • Je voelt je energieker.

En nu?

Ik wil voorstellen dat je nu doelen gaat stellen die met je gedrag en handelingen te maken hebben. Dus niet dat je een betere conditie wilt, wilt afvallen, etc. Maar wel:

 • Ik ga 2x per week sporten
 • Ik wil niet meer hijgend bovenaan de trap staan
 • Ik wil minimaal een uur stevig kunnen wandelen
 • Ik eet minimaal 250 gram groenten per dag 6x per week
 • Ik eet 2 stuks fruit per dag 6x per week
 • Ik wil me 10 keer (technisch goed) kunnen opdrukken
 • Ik wil me 1x kunnen optrekken
 • Etc…

Bovenstaande voorbeelden zijn allemaal voorbeelden waar jij direct invloed op hebt. En dan is het veel duidelijker wanneer jij je doel gehaald hebt, omdat echt alleen jouw handelingen er invloed op hebben. En zo zijn er meer voorbeelden te verzinnen. En bedenk goed waarom je iets wilt, de diepere reden. Wat is jouw winst als je het kunt? Wat is er dan anders?

Dus wat ga jij nu als doel stellen?

Eerdere blogs

Welke schoenen kan je het beste dragen bij krachttraining
sporten tijdens je zwangerschap
het is oké

Het is oké

helpt sporten bij afvallen
autoregulatie belastbaarheid en belasting

Autoregulatie

snel resultaat small group

Snel resultaat?

van handen in je haar naar jump for joy
doelen stellen krachttraining