fbpx

Kies voor 1 bal: durf een keuze te maken

Kies voor 1 bal

Durf een keuze te maken en maak progressie

Als mensen bij mij komen voor coaching merk ik vaak dat ze veel (zo niet alle) ballen hoog willen houden. Dan moet je wel erg goed kunnen jongleren wil dat lukken. Enne vergeet daarbij ook niet de hoeveelheid energie die het kost. Een jongleur kan ook maar een bepaalde tijd veel ballen hoog houden. Op een gegeven moment is zijn energie ook op, zowel de energie in zijn armen als de concentratie/aandacht. Waarom willen wij dan constant alle ballen hoog houden?

Alles of Niets: de vicieuze cirkel

Door het constant willen hoog houden van alle ballen kies je voor een alles-of-niets benadering. Want wat ik vaak zie, is dat men gelijk van alles wilt doen. Voorbeelden hiervan zijn meerdere keren per week sporten, een nieuw dieet volgen, op je werk alles perfect willen doen, de perfecte huisvrouw zijn, de perfecte partner zijn, de perfecte moeder zijn, etc. Alleen door alles tegelijk te willen, leg je jezelf zoveel druk op dat als ook maar één ding niet gaat dat alle ballen op de grond vallen. En dan gebeurt er niets meer en dan voel je je alleen maar schuldig en supergefrustreerd.

En wat vaak dan weer gebeurt, is dat na een poosje alle ballen weer opgepakt worden en ze weer een tijdje hoog worden gehouden totdat er weer ballen beginnen te vallen. En daar is dan het schuldgevoel weer. Maar wat als je het schuldgevoel nu eens als signaal gaat gebruiken. Je kunt dit schuldgevoel inzetten om het anders te doen en uit de vicieuze cirkel te komen.

Topsporters kiezen ook voor 1 bal

Vorige week zag ik een interview met Kjeld Nuis waarbij aangaf dat topsport egoïstisch maakt en dat het lastig is voor het thuisfront. Hij beseft zich goed dat de keuze die hij gemaakt heeft voor het schaatsen lastig is voor het thuisfront, omdat zij alles moeten opvangen. Maar hij heeft de keuze gemaakt voor de topsport en als hij daar mee bezig is, gaan de oogkleppen op. En als hij er niet mee bezig is dan kunnen ze af en dan kan hij zich richten op bv het thuisfront. Betekent dit dat hij met zijn oogkleppen op nooit bezig is met het thuisfront? Nee, zeker niet. Maar ze krijgen op bepaalde momenten minder aandacht dan hij eigenlijk zou willen. De enige bal die hij op dat moment kan hooghouden is die van het schaatsen en de rest ligt voor hem op de grond. Dus hij heeft er wel aandacht voor, maar houd ze niet hoog. En het afgelopen weekend heb je kunnen zien waartoe dat leidde.

Maak een keuze

Dus mijn vraag aan jou is: Waarom begrijpen we dat een topsporter maar 1 bal kan hooghouden, terwijl we zelf alle ballen proberen hoog te houden? Ten eerste hoef en kun je dingen niet perfect doen. Wat ik het nadeel vind van dingen perfect doen, is dat er niks meer te leren valt en je kunt jezelf niet meer verbeteren. Gebruik je schuldgevoel om je te motiveren om het anders te doen.

Maak een keuze voor welke bal jij hoog wilt houden en leg de rest voor je op de grond. Dus dit betekent dat jij één ding kiest waarvan jij het dit moment het belangrijk vindt om er veel aandacht aan te geven en/of jezelf op te verbeteren. En de andere dingen onderhoud je. En ja, dit is heel breed. Dit kun je op allerlei gebieden toepassen.

ballen hoog houden afvallen

Voorbeeld

Stel je wilt promotie maken op werk. Maar eigenlijk wil je ook meer gaan sporten, een beetje afvallen en thuis heb je ook nog een gezin waar je voor zorgt. Na een poosje nadenken en thuis overleggen heb je toch besloten om voor die promotie te gaan. Dus de bal die je hoog gaat houden, is die van je werk en je gaat doen wat ervoor nodig is om die promotie voor elkaar te krijgen.

De bal sporten leg je op de grond. Dit betekent dat je net zoveel blijft sporten en bewegen als je nu doet. Afvallen betekent je voedingspatroon aanpassen. Alleen dit kost vaak veel energie. Dus deze bal op de grond houden, betekent zorgen dat je op gewicht blijft. En met je gezin maak je bepaalde afspraken zodat je kunt focussen op die promotie op je werk. En nee, dat betekent niet dat je geen aandacht meer hebt voor je gezin. Je maakt alleen andere keuzes op dat moment.

En ja, dit kan allemaal een grote uitdaging zijn. Maar door buiten je comfort zone te treden maak je stappen vooruit. Dit voelt vaak erg ongemakkelijk totdat je doel bereikt is. Bedenk alvast welk gevoel dit geeft. En als je doel bereikt is, kun je weer kiezen voor een andere bal.

Eerdere blogs

Welke schoenen kan je het beste dragen bij krachttraining
sporten tijdens je zwangerschap
het is oké

Het is oké

helpt sporten bij afvallen
autoregulatie belastbaarheid en belasting

Autoregulatie

snel resultaat small group

Snel resultaat?

van handen in je haar naar jump for joy
doelen stellen krachttraining