fbpx

8 Tips om van die zadeltassen af te komen

8 Tips om van die zadeltassen af te komen

Vaak hoor ik tijdens trainingen opmerkingen over plekken waar men van hun vet af wil komen. Op de één of andere manier heeft dit hardnekkige vet ook een naam gekregen. Denk hierbij aan zadeltassen en lovehandles. Ik vind het belangrijk dat je eerst tevreden bent met jezelf en dat je beseft dat je niet het geluk kan halen uit het verminderen van vet op die plekken. Het grootste voordeel van trainen vind ik de gezondheidsvoordelen die er zijn en dat het je helpt om zowel mentaal als fysiek sterker te worden. Als je hiermee aan de slag gaat, kan je ook wel het verminderen van dat hardnekkige vet meepakken. Laat het alleen niet je hoofddoel zijn.

Zadeltassen genetisch bepaald?

Net zoals je botstructuur en je potentieel van spieren genetisch zijn bepaald, wordt waar je vet opslaat ook genetisch bepaald. Hormonale verschillen zorgen ervoor dat mannen en vrouwen vet verschillend opslaan. Zo kunnen vrouwen vet opslaan rondom de heupen (de zadeltassen). Veel vrouwen willen er vanaf. Het is heel erg moeilijk, zo niet onmogelijk om op specifieke plekken vet te verbranden. Je kan wel op specifieke plekken spieren opbouwen, maar dus niet vet verliezen. Dat gaat over het hele lichaam verdeeld.

zadeltassen

Spieren opbouwen en vet verbranden

Hoeveel vet er op je heupen wordt opgeslagen is afhankelijk van je algehele vetpercentage. Dus als je van die zadeltassen en dus het hardnekkige vet af wilt afkomen, is het ‘t beste om:

 • Spieren op te bouwen op die plekken waar je vet wilt verbranden door middel van krachttraining.
 • Te zorgen voor een bijpassend voedingspatroon.
 • De hele dag actief te blijven.

Door vet te verbranden (je creëert een calorietekort door je voedingspatroon en je activiteiten gedurende de dag) en spieren op te bouwen door krachttraining zullen je bilspieren vorm krijgen en je vetpercentage zal verlagen (ook bij die zadeltassen).

Maak alleen niet de vergissing om extreem op dieet te gaan en heel veel cardio te gaan doen om vet te verliezen en zo die zadeltassen te verkleinen. Dit zal wel gebeuren, maar je zal op deze manier ook de vormen in je lichaam verliezen. Door ervoor te zorgen dat je bilspieren in vorm blijven, lijken je benen en middel smaller.

zadeltassen

Dus wat is ervoor nodig om van die zadeltassen af te komen?

 1. Doe vooral oefeningen voor de bilspieren, zoals hip thrusts.
 2. Varieer in oefeningen voor je onderlichaam (squats, lunges, leg press, deadlift).
 3. Zorg voor spieropbouw bij de ‘probleemgebieden’.
 4. Zorg voor een bijpassend voedingspatroon.
 5. Train consistent.
 6. Blijf actief gedurende de dag.
 7. Vervang krachttraining niet door cardiotraining.
 8. Heb geduld.

In mijn ebook ga ik hier verder op in. Je kan hem downloaden via deze link. Je werkt ook aan alle bovengenoemde punten bij mijn small group trainingen.

Bron: Contreras, B. & G. Cordoza (2019). The Glute Lab: The Art and Science of Strength and Physique Training. Vicory Belt Publishing Inc.

Welke schoenen kan je het beste dragen bij krachttraining
sporten tijdens je zwangerschap
het is oké

Het is oké

helpt sporten bij afvallen

Helpt sporten bij afvallen?

autoregulatie belastbaarheid en belasting

Autoregulatie

snel resultaat small group

Snel resultaat?

van handen in je haar naar jump for joy
doelen stellen krachttraining

Werk aan je Summerbody