fbpx

8 Tips om van die zadeltassen af te komen

8 Tips om van die zadeltassen af te komen

Vaak hoor ik tijdens trainingen opmerkingen over plekken waar men van hun vet af wil komen. Op de één of andere manier heeft dit hardnekkige vet ook een naam gekregen. Denk hierbij aan zadeltassen en lovehandles. Ik vind het belangrijk dat je eerst tevreden bent met jezelf en dat je beseft dat je niet het geluk kan halen uit het verminderen van vet op die plekken. Het grootste voordeel van trainen vind ik de gezondheidsvoordelen die er zijn en dat het je helpt om zowel mentaal als fysiek sterker te worden. Als je hiermee aan de slag gaat, kan je ook wel het verminderen van dat hardnekkige vet meepakken. Laat het alleen niet je hoofddoel zijn.

Genetisch bepaald

Net zoals je botstructuur en je potentieel van spieren genetisch zijn bepaald, wordt waar je vet opslaat ook genetisch bepaald. Hormonale verschillen zorgen ervoor dat mannen en vrouwen vet verschillend opslaan. Zo kunnen vrouwen vet opslaan rondom de heupen (de zadeltassen). Veel vrouwen willen er vanaf. Het is heel erg moeilijk, zo niet onmogelijk om op specifieke plekken vet te verbranden. Je kan wel op specifieke plekken spieren opbouwen, maar dus niet vet verliezen.

squat

Spieren opbouwen en vet verbranden

Hoeveel vet er op je heupen wordt opgeslagen is afhankelijk van je algehele vetpercentage. Dus als je van dat hardnekkige vet wilt afkomen, is het ‘t beste om:

 • Spieren op te bouwen op die plekken waar je vet wilt verbranden door middel van krachttraining.
 • Te zorgen voor een bijpassend voedingspatroon.
 • De hele dag actief te blijven.

Door vet te verbranden (je creëert een calorietekort door je voedingspatroon en je activiteiten gedurende de dag) en spieren op te bouwen door krachttraining zullen je bilspieren vorm krijgen en je vetpercentage zal verlagen (ook op die hardnekkige plekken).

Maak alleen niet de vergissing om extreem op dieet te gaan en heel veel cardio te gaan doen om vet te verliezen. Dit zal wel gebeuren, maar je zal op deze manier ook de vormen in je lichaam verliezen. Door ervoor te zorgen dat je bilspieren in vorm blijven, lijken je benen en middel smaller.

deadlift

Dus wat is ervoor nodig om van die zadeltassen af te komen?

 1. Doe vooral oefeningen voor de bilspieren, zoals hip thrusts.
 2. Varieer in oefeningen voor je onderlichaam (squats, lunges, leg press, deadlift).
 3. Zorg voor spieropbouw bij de ‘probleemgebieden’.
 4. Zorg voor een bijpassend voedingspatroon.
 5. Train consistent.
 6. Blijf actief gedurende de dag.
 7. Vervang krachttraining niet door cardiotraining.
 8. Heb geduld.

In mijn ebook ga ik hier verder op in. Je kan hem downloaden via deze link. Je kan vanaf half juni 2021 ook gaan meedoen met mijn small group trainingen.

En wil je tips over mindset en gedrag en die stok achter de deur? Word dan lid van mijn Facebookgroep Van Streefgewicht in je hoofd, naar lekker in je vel.

Ik geef vanaf juni 2021 Strong Woman small group trainingen in Uithoorn.

Bron: Contreras, B. & G. Cordoza (2019). The Glute Lab: The Art and Science of Strength and Physique Training. Vicory Belt Publishing Inc.

van handen in je haar naar jump for joy
doelen stellen krachttraining
corona crisis wilskracht
progressie boeken thuis trainen
tips om te blijven sporten tijdens de corona crisis
Instagramcursus van streefgewicht in je hoofd naar lekker in je vel
beter slapen voor meer progressie
terrasweer en toch afvallen