fbpx

6 Tips om balans te houden met de Kerst

Volgende week is het weer Kerst. De laatste jaren draait het steeds meer om eten en vaak ook om veel eten. Balans houden met Kerst. Hoe doe je dat? Bedenk ten eerste dat het grootste deel van de gewichtstoename te wijten is aan wat je de rest van het jaar eet en niet wat je rond de Kerst en Oud en Nieuw eet (dit zijn namelijk maar 3 dagen of 4 als je Sinterklaas meetelt). In deze blog geef ik je tips om de balans te houden en ik wil gelijk beginnen met de belangrijkste tip.

1.      GENIET

Het is maar 1x per jaar Kerst en Oud en Nieuw en van wat je op deze drie dagen eet, kom je echt niet extreem aan. Als je geniet van wat je eet en vooral ook bewust eet, dan eet je vanzelf al minder en kan je balans houden met Kerst. Geniet van het samenzijn met dierbaren en heb het met hun vooral gezellig. Daar heb je geen eten en drinken voor nodig.

2.      Pak op de andere dagen je normale ritme op

Eten is een gedrag. Vaak eet je ook uit gewoonte. Zorg voor dus op de niet-feestdagen voor je normale ritme en eet zoals je normaal doet. Hoe je niet in de verleiding komt, lees je bij tip 3.

3.      Uit het zicht en geef weg

Zet alle dingen die je over hebt van de feestdagen (of alvast in huis hebt) uit het zicht. Als je het niet ziet, kom je ook minder snel in de verleiding. Als je veel eten in Kerstpakketten hebt gekregen, kun je ook dingen gaan weggeven/uitdelen. Je hoeft echt niet zelf alles op te eten en als je het niet in huis hebt, kun je het ook niet opeten. Dus neem bijvoorbeeld wat je over hebt mee naar je werk.

4.      Zorg voor je beweging

Beweging zorgt ervoor dat je fit blijft, je calorieën verbrandt en minder snel in de verleiding komt tot snoepen. Ja, je leest het goed. Beweging zorgt ervoor dat je je impulsen beter onder controle hebt. Dus ga lekker een wandeling maken met het gezin tijdens de Kerst. Ga wel sporten waar het kan. Desnoods kan dit iets korter of je doet het zelfs thuis.

5.      Ga voor kwaliteit

Je hoeft bijvoorbeeld niet die ene grote zak te kopen met veel kerstkransjes. Koop echt hele lekkere en exclusieve kerstkransjes waar je enorm van kan genieten. Hierdoor eet je vanzelf minder, omdat je bewuster eet en je hebt er minder van in huis. Ga ook bijvoorbeeld voor die Kerststol die je echt lekker vindt.

6.      Maak keuzes

Kies iets wat je echt graag wilt. Je hoeft niet alles te eten wat op tafel staat. Bij het Kerstontbijt hoef je echt niet dat Kerstbrood te nemen én het croissantje én brood met veel roomboter te nemen. Dus kies wat je het lekkerst vindt en geniet daarvan.

balans houden met kerst

Van streefgewicht in je hoofd, naar lekker in je vel

Wil je meer dan alleen balans houden met Kerst? Om blijvend een ritme en routine te vinden dat voor jou werkt, heb ik voor jou de Instagramcursus Van streefgewicht in je hoofd, naar lekker in je vel gemaakt. Ik vertel je niet wat en hoeveel je moet eten, maar je gaat aan de slag met tools om daarmee zelf aan de slag te gaan. Je kan namelijk gewoon alles eten wat je wilt en niet meer wilt struggelen met je gewicht.

Welke schoenen kan je het beste dragen bij krachttraining
sporten tijdens je zwangerschap
het is oké

Het is oké

helpt sporten bij afvallen

Helpt sporten bij afvallen?

autoregulatie belastbaarheid en belasting

Autoregulatie

snel resultaat small group

Snel resultaat?

van handen in je haar naar jump for joy
doelen stellen krachttraining

Werk aan je Summerbody

Hele fijne Kerstdagen en een gelukkig Nieuwjaar!