fbpx

Body positivity: Toch even een nuance

Body positivity: Toch even een nuance

Vorige week had ik het al over Body Positivity op mijn Social Media en in mijn Instagram Stories. Ik had het erover dat de stroming van #bodypositivity al een poosje aan de gang is. Dit vind ik op zich goed, maar ik wil er toch wel een nuance aan aanbrengen. Het is namelijk toch wel mijn ervaring dat veel vrouwen niet zo tevreden zijn over bepaalde delen van hun lijf. En ik kan je ook uit eigen ervaring vertellen dat dit per dag echt wel kan verschillen (hallo tijd van de maand….). Dit kan dus ook leiden tot negatieve gevoelens over hun lichaam. En dan is de stap van een negatief gevoel naar een positief gevoel best groot.

#Bodyacceptance

Je kan namelijk wel tegen jezelf vertellen dat je positief moet zijn over je lichaam en dat het mooi is. Alleen dan is er vaak een stemmetje in je hoofd die iets zegt in de trant van: “Yeah right”. Dus dan wordt het gelijk teniet gedaan. Om die stap kleiner te maken wil ik graag pleiten voor een middenweg, namelijk die van #bodyneutrality of #bodyacceptance. Hiermee bedoel ik dat je wel blij bent met je lijf voor jou doet en wat het allemaal kan. Het is namelijk echt wonderlijk wat je lichaam allemaal kan en voor je doet. Denk daar alsjeblieft eens over na. Meestal besef je dit pas namelijk als een deel van je lichaam niet zo functioneert als je gewend bent.

Trainen, afvallen, en meer

Maar hoe is dat dan met afvallen, trainen, shapen, spieren opbouwen, etc. hoor ik je denken. Dat je je lichaam accepteert zoals het nu is en wat het voor je doet, betekent niet dat je geen doelen meer mag hebben. Er is namelijk op zich niks mis met willen werken aan jezelf en je lijf, maar dus wel vanuit de positie van Body Acceptance. En daarmee bedoel ik dus dat je wel blij bent met je lijf voor jou doet en wat het allemaal kan. Het blijft belangrijk dat je lief bent voor je lijf. Hiermee bedoel ik onder andere dat je jezelf niet gaat uithongeren, dat jezelf niet gaat onderwerpen aan een streng trainingsregime, dat je niet in één keer als een gek gaat trainen of een één of ander raar dieet gaat volgen omdat dat werkte voor iemand anders.

Ja, ik heb ook dingen waaraan ik wil werken en ik vind daar ook helemaal niks mis mee. Alleen wat dus wel belangrijk is, is vanuit welke houding jij dat doet. Ben je nog lief voor jezelf? Natuurlijk mag je bepaalde grenzen stellen, maar ze moeten wel te doen zijn. Anders is de kans groot dat je in de ‘alles-of-niet’-valkuil trapt en daar help je jezelf zeker niet mee.

Dit is ook zeker een onderwerp dat voorbij komt in mijn Personal Training Traject Strong Woman. In dit traject trainen we samen jouw lijf en je mind sterk. Je kunt altijd contact met mij opnemen als je hier vragen over hebt.

Welke schoenen kan je het beste dragen bij krachttraining
sporten tijdens je zwangerschap
het is oké

Het is oké

helpt sporten bij afvallen

Helpt sporten bij afvallen?

autoregulatie belastbaarheid en belasting

Autoregulatie

snel resultaat small group

Snel resultaat?

van handen in je haar naar jump for joy
doelen stellen krachttraining

Werk aan je Summerbody