fbpx

Je houding over sporten en voeding

Hoe vaak ik het wel niet heb gezien dat mensen het veel moeilijker voor zichzelf maken dan nodig is om meer te gaan bewegen of om gezonder te gaan eten… Dat is best vaak. Alleen dat is zonde. Ik ben er namelijk echt van overtuigd dat iedereen het kan. Alleen als je het zo moeilijk maakt voor jezelf heb je er op dit moment niet de juiste vaardigheden voor. Je houding over sporten en gezond eten is dan niet helpend.

Je houding over sporten en voeding aanpassen

Je houding die je hebt wat betreft sporten en gezonde voeding bepaalt grotendeels (en misschien ook wel helemaal) hoe jij het gaat volhouden, doen en hoe je je eronder voelt. Als je namelijk al bepaalde overtuigingen hebt over dat het voor jou toch moeilijk is om het sporten te doen en/of vol te houden dan zal dat zeker ook zo gebeuren. En datzelfde geldt ook voor eten. Want zolang jij je blijft gedragen naar die innerlijke overtuigingen komt dat natuurlijk ook zo tot uiting.

Maar wat dan, zal je misschien wel denken. Stap 1 is je sowieso bewust worden van de overtuigingen/houding die je hebt en daarna ga je andere overtuigingen hier tegenover maken.

En klopt, dit is makkelijker gezegd dan gedaan en het zal ook zeker niet in 1x goed gaan en ook niet in 2,3 of 4x. Maar als jij je maar consequent blijft gedragen naar die nieuwe overtuigingen komt dat zeker wel goed.

Voorbeelden om je houding over sporten en voeding aan te passen

Voorbeelden van overtuigingen die ik voorbij zie komen zijn en tussen haakjes vertel ik je wat je hier tegenover kunt zetten:

  • Ik ben nu eenmaal geen sporter (Ik heb mijn juiste vorm van beweging nog niet gevonden en ik ga niet zo lang door met sporten doen totdat ik gevonden hebt wat ik leuk vind en/of kan volhouden).
  • Ik ben een Bourgondiër (Ik geniet van eten, maar stop wel met eten als ik vol zit).
  • Ik kan niet hardlopen (Ik ga het met een hardloopschema op maat echt stap voor stap opbouwen op een manier die bij mij past).
  • Ik sponsor altijd de sportschool (Ik kies ervoor om 2-3x per week te gaan sporten op de sportschool of ik ga een andere sport doen).
  • Gezond eten is nu eenmaal duur (Ik ga dé manier vinden waarop gezond eten voor mij betaalbaar wordt en ik laat de ongezondere keuzes staan. Dit bespaart ook weer geld).
  • Ik heb geen tijd om te sporten (Ik maak tijd om te sporten door het in te plannen).
  • Ik ben te moe om te sporten (Sporten geeft me juiste energie wanneer ik op de goede intensiteit train).

Dus wat nu?

Dus wordt jezelf bewust van de houding die je hebt tegenover sporten en gezond eten en wordt je bewust van de overtuigingen die je hebt. En zet daar dan een overtuiging tegenover die je wel helpt om het sporten en gezond eten vol te houden. Elke keer als je dan merkt dat je de oude overtuiging tegen jezelf zegt, kun je jezelf corrigeren naar de nieuwe. Dit doe je dan net zolang tot de nieuwe de normale overtuiging wordt.

En heb je hier moeite mee? Met personal training kan ik je hiermee helpen.

Welke schoenen kan je het beste dragen bij krachttraining
sporten tijdens je zwangerschap
het is oké

Het is oké

helpt sporten bij afvallen

Helpt sporten bij afvallen?

autoregulatie belastbaarheid en belasting

Autoregulatie

snel resultaat small group

Snel resultaat?

van handen in je haar naar jump for joy
doelen stellen krachttraining

Werk aan je Summerbody

corona crisis wilskracht