fbpx

Reptielenbrein: Stop die stemmetjes en begin met sporten

Wat ik altijd erg leuk vind in mijn werk als personal trainer en bootcamptrainer is de reactie van mensen dat ze het sporten al veel langer volhouden dan ze hadden gedacht. Wat ik namelijk nog helaas veel tegenkom, is dat mensen veel twijfelen of het sporten wel wat voor ze is en/of ze het wel kunnen. Alleen die twijfel is het stemmetje van je reptielenbrein.

Het reptielenbrein

Ik volg nu het businesscoachingprogramma MBA op Slippers van Lifestyle of Business. Daarin beginnen ze met de mindset. Het leuke hieraan vind ik dat die mindset-aspecten van het ondernemen ook terug te zien zijn in het sporten. Dat is dus ook zo met het reptielenbrein

Het reptielenbrein is lief voor jou en wil jou beschermen. Alleen dit reptielenbrein wil niet dat jij verandert en heeft altijd een oordeel. Dit reptielenbrein is alleen niet wie jij bent. Het is een stemmetje in je hoofd die je wilt tegenhouden in je ontwikkeling. Aangezien ik als personal trainer en bootcamptrainer werk, heb ik het dus nu vooral over voorbeelden op deze gebieden. Alleen dit stemmetje werkt ook door op andere gebieden, zoals het ondernemen, relaties en meer.

Omgaan met het reptielenbrein

De eerste stap is natuurlijk dat je je hier bewust van wordt. Daar begin je dus al mee door deze blog te lezen. Voorbeelden van wat het reptielenbrein kan zeggen, zijn:

 • Ik twijfel of ik het wel kan.
 • Ik ben nu te moe, dus ik begin volgende week.
 • Ik ga pas beginnen …, als ik fitter ben.
 • Het is te zwaar voor mij.
 • Ik ga nu niet sporten, want ik heb nog wat een beetje spierpijn.
 • Ik ga nu niet hardlopen want het is koud.
 • Ik kan het gewoon niet.

En zo zijn er nog meer stemmetjes die je klein proberen te houden. Maar ook voor jou is er een sport dat jij kan en bij jou past. Als je je bewust bent van die stemmetjes, kun je hier een andere stem tegenover zetten. Dus:

 • In plaats van: Ik twijfel of ik het wel kan.
  • Zeg je: Als ik het niet doe, weet ik het nooit. En ik begin met kleine stapjes om het op te bouwen.
  • Of zeg je: Er is altijd wel een sport dat mij past, ik heb hem alleen nog niet gevonden.
 • In plaats van: Ik heb de hele dag gewerkt en ben erg moe, dus ik begin volgende week.
  • Zeg je: Ik ga wel sporten, want dat geeft energie.
 • In plaats van: Ik ga pas beginnen …, als ik fitter ben.
  • Zeg je: Om fitter te worden, moet ik juist beginnen met …
 • In plaats van: Het is te zwaar voor mij.
  • Zeg je: Ik begin stap voor stap en wordt daardoor steeds fitter en sterker.
 • In plaats van: Ik ga nu niet sporten, want ik heb nog wat een beetje spierpijn.
  • Zeg je: Ik ga wel sporten, want een beetje spierpijn is niet erg.
 • In plaats van: Ik ga nu niet hardlopen want het is koud.
  • Zeg je: Door het hardlopen krijg ik het vanzelf warm en ik doe een extra shirt aan.
 • In plaats van: Ik kan het gewoon niet.
  • Zeg je: Als ik het niet doe, weet ik het nooit.
  • Of zeg je: Er is altijd wel een sport dat mij past, ik heb hem alleen nog niet gevonden.

Dus plan het sporten in en begin

Dus stop met luisteren naar je reptielenbrein en pak je agenda erbij. Plan in wanneer je gaat sporten. Zorg ervoor dat je je antwoorden klaar hebt op de stemmetjes van je reptielenbrein. En op de dag zelf luister je natuurlijk ook niet naar het reptielenbrein. Als die dingen tegen je begint te zeggen, dan weet je wat je terug kan zeggen. En dan ga je lekker sporten volgens planning.

Succes!

Welke schoenen kan je het beste dragen bij krachttraining
sporten tijdens je zwangerschap
het is oké

Het is oké

helpt sporten bij afvallen

Helpt sporten bij afvallen?

autoregulatie belastbaarheid en belasting

Autoregulatie

snel resultaat small group

Snel resultaat?

van handen in je haar naar jump for joy
doelen stellen krachttraining

Werk aan je Summerbody

corona crisis wilskracht