fbpx

5 slechte eetgewoonten en the fix

5 slechte eetgewoonten en the fix

Mensen beginnen vaak met sporten om fitter te worden, wat af te vallen, energie te krijgen, en meer. Er zijn dan 2 dingen van belang, namelijk een goed sport/beweegpatroon en een gebalanceerd voedingspatroon. Je kunt zoveel bewegen als je wilt, maar met slechte eetgewoonten heeft dit nog steeds invloed op hoe je je voelt. Dit betekent niet dat je gelijk je calorieën moet gaan tellen, maar het is wel belangrijk om bepaalde eetgewoonten aan te pakken.

Slechte eetgewoonte 1: Gedachteloos eten

Dit gebeurt vaak als je nog iets anders aan het doen bent, zoals lunchen en doorwerken achter je pc of eten terwijl je tv kijkt. Als je dit doet, dan let je er niet op hoeveel je eet en merk je pas te laat dat je teveel gegeten hebt.

The fix:

Herken de situaties waarin je gedachteloos eet. Dus ga weg van je bureau om te lunchen en eet je avondmaaltijd aan tafel (en de tv is uit). Leg je telefoon opzij en leg af en toe je vork en mes neer om echt te proeven wat je aan het eten bent.

Slechte eetgewoonte 2: Emotie-eten

Emotie-eten is lastig om op te lossen, maar absoluut niet onmogelijk. Eten wordt gebruikt als een troost, geruststelling, manier om ergens niet aan te hoeven denken. Het lucht tijdelijk op, maar vaak voel je daarna weer schuldig om wat je gegeten hebt. Én de cirkel is rond. Deze eetgewoonte zorgt voor een slechte verhouding met eten.

Emotie-eten doe je trouwens ook bij positieve emoties. Denk maar aan de feestdagen, verjaardagen en andere feestjes. Dan ben je vaak vrolijk en blij. Veel mensen eten dan uit gezelligheid en omdat het ‘erbij hoort’.

The fix:

De eerste stap is om te achterhalen, wanneer je last hebt van emotie-eten. Ga de signalen herkennen. De ene eet uit verveling, de ander als hij moe is, en weer een ander eet bij een ongelukkig gevoel. Als je deze gevoelens al kan linken aan je eetgedrag ben je al een heel eind op weg. Het zal niet van de ene op de andere dag stoppen, maar je gaat er wel bewuster mee om. Bepaal ook alvast welke andere activiteiten je gaat doen als je je zo voelt. Ga bijvoorbeeld een blokje om als je je verveelt, ga een dutje doen bij vermoeidheid of bel een vriend(in) als je je eenzaam voelt. De eerste stap is dus bewustzijn en daarna kun je ermee aan de slag.

Eet jij veel bij positieve emoties, dus als gezelligheid en op feestjes. Bedenk dan een plan van aanpak van tevoren en ga daarmee aan de slag.

Met beide manieren van emotie-eten leer ik je omgaan tijdens mijn Instagramcursus Van Streefgewicht in je hoofd, naar lekker in je vel. Eten is namelijk niet de manier om met emoties om te gaan.

Slechte eetgewoonte 3: Niks eten en dan héél veel

Dit is ook iets wat vaak voorkomt. Heel veel minder eten als je wilt afvallen en op een bepaald punt schreeuwt je lichaam echt om eten en dan trek je de kasten open een eet alles wat je tegenkomt. Dan kom je onder die 4 op de hongerschaal waar ik het in deze blog over heb gehad.

The fix:

Het is inderdaad goed om minder te eten dan je verbruikt om af te vallen, maar heel veel minder is niet goed voor je. Het gewicht is er niet in 1 dag aangekomen, dus het gaat er ook niet in 1 dag af. Je kunt voor een calorietekort zorgen door calorierijke producten te vervangen door producten die minder calorieën bevatten, maar veel volume. Snack bijvoorbeeld groenten en fruit als tussendoor. Zoek een balans in je eetpatroon. Het is absoluut niet goed en zelfs ongezond om jezelf uit te hongeren. Zorg dat je niet onder die 4 van de hongerschaal uitkomt om te voorkomen dat je alle kasten gaat leegtrekken.

Slechte eetgewoonte 4: Snacken laat in de avond

Je bent de hele dag doorgekomen met gezonde voeding en in de avond komt er iets oncontroleerbaars over je heen en trek je alle kasten open naar snacks waardoor je inzet van overdag teniet wordt gedaan.

The fix:

Dit gebeurt om verschillende redenen. Ten eerste kun je overdag te weinig hebben gegeten, waardoor je in de avond trek krijgt. Dan is het belangrijk om overdag meer te gaan eten en pak in de avond eventueel nog een gezonde snack. Maar vaker komt dit gedrag door verveling, vermoeidheid, stress, emotie-eten, of het is een aangeleerde gewoonte. Als het een aangeleerde gewoonte is, kun je het dus ook weer afleren. Probeer te achterhalen waarom je gaat eten. Als je je bijvoorbeeld verveelt, kun je ook een kop thee nemen of een boek gaan lezen. Voor tips bij emotie-eten kun je hierboven kijken.

Dit heeft wel echt met gedrag en triggers te maken. Tijdens mijn Instagramcursus Van Streefgewicht in je hoofd, naar lekker in je vel leer je wat je triggers zijn en wat ervoor nodig is om deze gewoonten te veranderen. Dan heb jij geen eten meer nodig op deze momenten.

Slechte eetgewoonte 5: Eten terwijl je onderweg bent

Onderweg kom je vaak ongezonde producten tegen en als je echt honger hebt, neem je ze toch echt. Het is snel voor handen en makkelijk op te eten. Er zijn ook gezondere keuzes, maar dat is vaak moeilijk te krijgen.

The fix:

Ga voorbereid op pad. Failing to prepare, is preparing to fail. In het weekend kun je al dingen voorbereiden voor doordeweeks. Maak je avondeten in een wat grotere portie, zodat je lunch hebt voor de volgende dag. Kijk waar je onderweg gezonde voedingskeuzes kunt maken en ga daarheen. Als je in een restaurant gaat eten, kun je thuis als de menukaart via internet bekijken om te beslissen wat je wilt eten.

Tips bij slechte eetgewoonten:

Wat ik vaak zie, is dat mensen snel resultaat willen. En dat snap ik wel, maar zo werkt het helaas niet. Het is belangrijk om geduld te hebben. Het kost tijd om nieuwe gewoonten aan te leren en oude af te leren (anders heet het geen gewoonte). Mijn belangrijkste tip daarbij is om vooral op het proces te richten en niet op het resultaat. Dus kijk vooral naar je handelingen en acties (zoals …x p/w sporten) en dan komt het resultaat vanzelf wel. Haal daarbij de focus van het woord slecht af bij slechte eetgewoonten, maar ga kijken naar wat je wel kan doen.

Van streefgewicht in je hoofd, naar lekker in je vel

Alle bovenstaande eetgewoonten zijn gerelateerd aan gedrag en mindset. Dit is dan ook waar je mee aan de slag gaat tijdens de Instagramcursus. Wil je:

  • Gewoon eten wat je wilt en ervan genieten
  • Nooit meer op dieet
  • Het gevoel hebben dat je zelf invloed hebt op je eetgedrag, zodat je lekker kan genieten
  • Rust in je hoofd over gezond eten
  • Goed voor jezelf kunnen blijven zorgen tijdens stressvolle momenten in je leven
  • Nu echt die knop omzetten

Doe dan mee met mijn Instagramcursus Van Streefgewicht in je hoofd, naar lekker in je vel.

slechte eetgewoonten
Welke schoenen kan je het beste dragen bij krachttraining
sporten tijdens je zwangerschap
het is oké

Het is oké

helpt sporten bij afvallen

Helpt sporten bij afvallen?

autoregulatie belastbaarheid en belasting

Autoregulatie

snel resultaat small group

Snel resultaat?

van handen in je haar naar jump for joy
doelen stellen krachttraining

Werk aan je Summerbody