fbpx

Bewegen geeft je vrijheid

Bewegen geeft je vrijheid

Bewegen en sporten: Voor meer dan alleen je gezondheid goed

Iedereen weet onderhand wel dat sporten goed is voor de lichamelijke gezondheid en dat het een goede ondersteuning is voor het afvallen op de langere termijn (voeding is de sleutel voor de korte termijn). Maar sporten heeft meer voordelen dan alleen de lichamelijke gezondheid. Bewegen geeft vrijheid. Wat ik niet achterwege wil laten om te delen is dat een goede fitheid een goede voorspeller is voor de levensverwachting.

Voordeel 1: Betere focus en wilskracht

Bewegen stimuleert de doorbloeding in de hersenen en zo ook in het gebied dat zorgt voor impulscontrole. Dus je krijgt een betere wilskracht door regelmatig te bewegen. Ik merk dit zelf op meerdere manieren. Ten eerste eet ik als vanzelf beter op de dagen dat ik gesport heb. Verder merk ik ook dat ik me veel beter kan concentreren en focussen als ik regelmatig sport. Dus op die manier geeft bewegen ook vrijheid.

Voordeel 2: Hoofd leeg maken

Eerlijk gezegd heb ik geen idee of hier bewijs voor is. Maar ik weet van mezelf en vele anderen dat sporten een manier is om even je hoofd leeg te maken. Vaak zitten we de hele dag in ons hoofd. Tijdens het sporten/bewegen hoeft dat niet. Je bent op dat moment lekker bezig met jezelf en met niks anders. Het is toch een moment van me-time.

Voordeel 3: Je voelt je beter

En om dit nog een stapje verder te trekken, lijkt het er ook steeds meer op dat bewegen preventief werkt tegen depressie. Ik weet van mezelf dat ik me beter voel als ik gewoon regelmatig sport. En als dat bv. door blessures of andere reden niet kan, merk ik dat echt in hoe ik mij voel. Ik ben wel benieuwd hoe dat bij jou zit. Laat je het met weten?

Voordeel 4: Bewegen geeft vrijheid

Je merkt pas hoe belangrijk kunnen bewegen is als je dit niet meer kunt. Als je kunt bewegen kun je vaak alles doen wat je wilt en ook ermee doorgaan. Denk maar eens terug aan de periode waarin je een blessure en/of pijnklacht had en hoe dat beperkte in wat je kon doen. Met je lichaam is het echt: if you don’t use it, you loose it. Dus beweeg jij beperkt, dan worden al jouw bewegingsmogelijkheden beperkt. En beweeg jij dagelijks door trap te lopen, te tillen, te wandelen en door een paar keer per week te sporten dan houd je jouw bewegingsmogelijkheden en dus je vrijheid.

Ik heb soms wel eens last van mijn rug en dan kan ik echt moeilijk links of rechtsom. En dit geldt dan zeker als ik lang gezeten heb. Ik weet dan dat rustig aan bewegen voor mij helpt, omdat dit dan weer de doorbloeding bevordert. Dit helpt bij herstel. Maar ik kan op zo’n moment lang niet alles doen wat ik wil. Dit geldt ook op de momenten dat ik erger last heb van mijn achillespeesontsteking. Dan kan namelijk gewoon wandelen al zeer doen. Dus ik kan je ook uit eigen ervaring vertellen dat niet kunnen bewegen je vrijheid beperkt.

Blijf bewegen en sporten

En om te voorkomen dat je vrijheid beperkt wordt, is het dus belangrijk om op een verantwoorde manier allround te blijven bewegen. Daarom doe ik tijdens mijn bootcamps ook van die apartere oefeningen om je lichaam driedimensionaal (crab walk, lunge + twist) te belasten en niet alleen tweedimensionaal (zoals bij de squat of een pushup).

En hier kan ik je met personal training natuurlijk ook mee helpen. Het voordeel hiervan is dat de training echt afgestemd kan worden op wat jij op dat moment nodig hebt.

Welke schoenen kan je het beste dragen bij krachttraining
sporten tijdens je zwangerschap
het is oké

Het is oké

helpt sporten bij afvallen

Helpt sporten bij afvallen?

autoregulatie belastbaarheid en belasting

Autoregulatie

snel resultaat small group

Snel resultaat?

van handen in je haar naar jump for joy
doelen stellen krachttraining

Werk aan je Summerbody

corona crisis wilskracht