fbpx

Sporten als mijn meditatie en voor energie

Sporten als mijn meditatie en voor energie

Sporten als mijn meditatie? De laatste tijd ben ik veel meer aan het fietsen, omdat ik nog steeds geen langere afstanden (lees meer dan 3 km) kan rennen zonder last te krijgen van mijn achillespees. Ik wil wel graag mijn conditie op peil houden, dus daarom ben ik dus extra gaan fietsen aangezien dit geen belasting geef top mijn achillespees. Eerst luisterde ik nog regelmatig naar een podcast tijdens het fietsen. Toen ik een keer mijn oordopjes was vergeten, merkte ik dat ik het juist lekker vond gewoon te fietsen en niet te hoeven naar luisteren naar iets. Dit had ik ook al met hardlopen. Daarmee vind ik het ook lekkerder om gewoon te genieten van mijn omgeving en niet afgeleid te worden door muziek en/of een podcast.

Sporten als mijn meditatie

Ik heb lopen nadenken over waarom ik het zo lekker vind om gewoon lekker te bewegen (fietsen/rennen) en niet wil luisteren naar muziek of een podcast. Uiteindelijk ben ik tot de conclusie gekomen dat bewegen/sporten voor mij een manier is om mijn gedachten te ordenen en om mijn hoofd leeg te maken. De één doet dat d.m.v. meditatie en ik ga dus liever fietsen of lopen. Ik ben (nog) niet zo goed in stilzitten, dus ik beschouw het sporten als mijn meditatie en daarom heb ik dus niet de behoefte om te luisteren naar muziek/een podcast. En ik zie ook veel meer van mijn omgeving en zo in het voorjaar zijn er zeker mooie dingen om van te genieten.

Sporten voor energie

Wat ik weet van mijn deelnemers van de bootcamp is dat zij van het sporten energie krijgen en zich er lekkerder door voelen.  Daarnaast is sporten voor mij ook een goede manier om energie kwijt te raken. Dit ervaar ik zelf ook naast dat het sport als meditatie voor mij werkt. Ik kan zelf wel goed stilzitten, maar niet als ik die dag nog niet bewogen heb. Voordat ik ben begonnen met het schrijven van deze blog heb ik eerst 45 minuten gefietst omdat ik me anders niet kon focussen. Dus sporten zorgt er ook voor dat ik energie kwijt kan en dan beter kan focussen.

Sporten en/of beweging voor…

Bedenk wat sporten en/of bewegen voor jou doet. Dit is echt zoveel meer dan alleen maar het verbranden van de calorieën of het shapen van je lijf. Ja, dat kan sporten ook allemaal doen. Alleen dit is zo’n klein onderdeel ervan. Dus ik vind het echt jammer dat daar zoveel nadruk op wordt gelegd. Wat doet bewegen voor jou? Zet dit voor jezelf op een rijtje. En dan bedoel ik bewegen in een ruimere zin dan alleen sporten. Dus ook dat blokje om of een stuk fietsen (in het weekend of naar je werk) telt mee. Redenen kunnen zijn:

  • Dat blokje om tijdens je lunchpauze zorgt ervoor dat je in de middag weer de focus hebt, zodat je efficiënt kunt werken.
  • ’s Avonds even een stukje wandelen zorgt ervoor dat je je dag lekker kan verwerken.
  • Aan het einde van de werkdag naar huis fietsen zorgt ervoor dat je je werk niet mee naar huis neemt.
  • In het weekend een stuk fietsen zorgt ervoor dat je even lekker buiten bent en daar de voordelen van kan ervaren en samen kan zijn met je dierbaren.
  • Met krachtoefeningen in de sportschool/tijdens de bootcamp/thuis kun jij je krachtig voelen en vertrouwen in je eigen lijf opdoen.
  • Misschien zie jij het sporten ook wel als meditatie.
  • …. (vul jouw eigen redenen in).

Lukt het jou nog niet zo goed om jouw redenen te vinden? Dat is niet erg. Dat ga je namelijk vanzelf ervaren als tijdens en vlak na het bewegen. Het belangrijkste is alleen dat je begint met bewegen, want anders kan je er niet achter komen. Hiermee kan ik je helpen d.m.v. personal training en/of de bootcamps die ik geef.

Welke schoenen kan je het beste dragen bij krachttraining
sporten tijdens je zwangerschap
het is oké

Het is oké

helpt sporten bij afvallen

Helpt sporten bij afvallen?

autoregulatie belastbaarheid en belasting

Autoregulatie

snel resultaat small group

Snel resultaat?

van handen in je haar naar jump for joy
doelen stellen krachttraining

Werk aan je Summerbody

corona crisis wilskracht