fbpx

5 verrassende voordelen van krachttraining

5 verrassende voordelen van krachttraining

De eerste gedachte over wat krachttraining is, is het trainen in de sportschool met gewichten waarbij je jezelf steeds meer uitdaagt door zwaardere gewichten te gebruiken en/of meer herhalingen te doen. Dit hangt af van je doelstelling. Maar mijn ervaring en die van anderen is dat krachttraining meer omvat. Daarom in deze blog de 5 verrassende voordelen van krachttraining.

1.      Een goed gevoel over jezelf

Krachttraining kan je een nieuw en ander gevoel geven over hoe je jezelf ziet. Vaak houd je namelijk een aantal identiteiten aan zonder deze uit te dagen. Deze identiteiten heb je jezelf de ene keer opgelegd (ik ben snel moe, ik ben niet zo sterk) en de andere keer zijn ze voor je gekozen (meisjes moeten lief en zachtaardig zijn).

Door krachttraining ervaren veel vrouwen namelijk dat ze tot veel meer in staat zijn dan dat ze denken. En dit is ook van invloed op gebeurtenissen in je dagelijks leven. Je reageert krachtiger, je zelfvertrouwen neemt toe en durft voor jezelf op te komen.

Krachttraining maakt je lichaam sterker en daardoor ga jij je ook sterker voelen, omdat je je beter verbonden voelt met je lichaam.

2.      Steeds meer kansen zien

Door het doen van krachttraining heb je bewijs dat je meer kan dan je denkt en dat je in staat ben om grenzen te verleggen. Door consistent te trainen en jezelf steeds meer uit te dagen, kun je over een tijdje veel meer tillen dan je eerst dacht. Daardoor ga je voelen dat je dit ook in andere aspecten van je leven kan en doen. Je ziet dan namelijk dat de obstakels alleen in je hoofd bestaan en dat je deze kan overwinnen.

3.      Betere algemene gezondheid

Krachttraining helpt veel mensen bij een gezonde leefstijl. Ze houden het beter vol en ze maken daardoor als vanzelf betere en verantwoorde keuzes. En dit heeft dan weer positieve invloeden op je gezondheid door het verlagen van je vetpercentage en het verhogen van je vetvrije massa. Ook heeft het invloed op (chronische) ziekten en pijnklachten, zoals diabetes, bloeddruk, cholesterol, artrose, rugklachten, etc. Zo heb ik een klant gehad die minder medicijnen hoefden te nemen voor zijn diabetes sinds hij aan krachttraining deed. Zo heb ik ook regelmatig meegemaakt dat knie- en rugklachten verminderen door het doen van krachttraining. Krachttraining helpt je namelijk (stap voor stap) om weer het vertrouwen in je lichaam terug te krijgen.

4.      Beter kunnen zorgen voor je dierbaren

Als ouder til en sjouw je de hele dag door. Door krachttraining kost het vaak geen moeite en kun je het volhouden. Als ouder til je je kind vaak (en ook als ze wat zwaarder en ouder worden) en als mantelzorger moet je vaak ook tillen en ondersteunen. En doordat jij je beter en sterker gaat voelen door krachttraining heb je ook de energie om er te zijn voor je dierbaren.

5.      Zelfverzekerder zijn

Dat je lichamelijk sterker wordt, zorgt er bij veel mensen ook voor dat ze in hun hoofd sterker worden. Ik zie regelmatig dat lichamelijk sterker worden ervoor zorgt dan men stress beter kan managen en dan het trainen een heel goede manier is om je hoofd leeg te maken. En toen ik nog in de sportschool werkte, heb ik gezien dat dan men door krachttraining beter omgaat met hun depressie of hun eetstoornis beter kan verwerken. Dus krachttraining kan ondersteunen bij een brede range aan mentale issues. Voor de laatste die ik noemde, is er natuurlijk ook specialistische begeleiding nodig.

En nog meer…

Dit zijn een paar voordelen, maar nog meer voordelen zijn:

  • Het maken van nieuwe vrienden
  • Een positieve relatie met je spiegelbeeld krijgen
  • Gelukkiger voelen

Wat zijn nog voordelen die jij ervaart?

En wil jij de voordelen van krachttraining gaan ervaren? Kijk dan op mijn pagina over personal training voor de mogelijkheden. Het traject Strong Woman is sowieso ook gericht op het mentale aspect van krachttraining. Je traint dat bewust je lijf en mind sterk.

Welke schoenen kan je het beste dragen bij krachttraining
sporten tijdens je zwangerschap
het is oké

Het is oké

helpt sporten bij afvallen

Helpt sporten bij afvallen?

autoregulatie belastbaarheid en belasting

Autoregulatie

snel resultaat small group

Snel resultaat?

van handen in je haar naar jump for joy
doelen stellen krachttraining

Werk aan je Summerbody