fbpx

Op de bank of sporten?

Op die bank of sporten? Ik denk dat iedereen het gevoel wel kent. De bank die zo verleidelijk lekker zit. Je zit even lekker en je wilt er eigenlijk niet meer vanaf. Alleen je weet wel dat sporten goed voor je is en dat je je er ook beter door gaat voelen.  Hoe kan het dan dat je niet van die bank af wilt? En dat je jezelf even moet toespreken om te gaan sporten?

Bank of sporten is korte termijnbeloning vs. lange termijnbeloning

Dat je niet van de bank af wilt komen, heeft te maken met het verschil tussen korte termijn- en lange termijnbeloning. Het op de bank blijven zitten, is een korte termijnbeloning, omdat het op dat moment goed voelt. Het gaan sporten is een lange termijnbeloning, omdat je weet dat je er op den duur beter door gaat voelen. Alleen het probleem is, is dat je hersenen houden van een beloning op de korte termijn. Dus daarom is het belangrijk om goed op jezelf in te praten, waarom je toch wilt gaan sporten. Wat is je lange termijnbeloning? Bedenk wat ‘the why’ van het sporten voor jou is. En stel je daarna nog een stuk of 3 tot 5 keer de waarom-vraag om de echte ‘why’ te vinden. Want vaak wordt afvallen of een betere conditie krijgen als reden genoemd. Alleen waarom wil je dat? En wat wil je daarmee bereiken? Wat is er dan anders dan nu? Dan krijg je het antwoord op je dilemma van bank of sporten.

Creëer een routine

Naast dat je hersenen houden van een korte termijnbeloning, houden ze ook van een routine. Dit betekent namelijk dat je er niet bewust mee bezig hoeft te zijn en dat het automatisch gaat. Dus daarom adviseer ik altijd om op vaste dagen te gaan. En als je al weet dat je niet op je vaste moment kunt dat je gelijk een ander moment in de week inplant. En als je even uit het ritme bent door vakantie of ziek zijn of iets anders, is het juist belangrijk om daarna zo snel mogelijk weer je ritme te gaan oppakken. Dan kom je er ook weer lekker snel in. Door die routine denk je op een bepaald punt niet eens meer na over bank of sporten.

Sporten volhouden

Ik heb al eerder blogs geschreven over hoe je sporten nu wel volhoudt en hoe je het sporten weer oppakt. Deze kun je lezen via de volgende links:

En voor vrouwen heb ik een speciaal personal training traject gemaakt om dit ook goed te krijgen en houden. Daarom het is traject ook voor minimaal een half jaar. Dan zorgen we er samen voor dat je dus in dat ritme gaat komen. En ondertussen leer ik je ook de skills om ervoor te zorgen dat je het ook echt blijft doen na die 6 maanden. Dus je mindset wordt ook aangepakt en je houding naar eten en voeding wordt hierbij ook meegenomen. Wil je hier meer over weten? Check onderstaande link.

Welke schoenen kan je het beste dragen bij krachttraining
sporten tijdens je zwangerschap
het is oké

Het is oké

helpt sporten bij afvallen

Helpt sporten bij afvallen?

autoregulatie belastbaarheid en belasting

Autoregulatie

snel resultaat small group

Snel resultaat?

van handen in je haar naar jump for joy
doelen stellen krachttraining

Werk aan je Summerbody

fit op lange termijn
buiten sporten
sporten volhouden