Wilskracht sterk houden tijdens de Corona crisis
Nog even een blog over wilskracht uit de 1e lockdown in de herhaling, want deze tips gelden nu ook nog steeds.
Iedereen heeft wilskracht. Ook al denk je misschien dat je het niet hebt, maar toch heb je het. Wilskracht kan je onderverdelen in een doe-kracht en een laatkracht. Gaan sporten is een voorbeeld waarvoor je doe-kracht voor nodig hebt als dit niet in je routine zit. Laatkracht heb je juist nodig als je al dat lekkere eten wilt laten staan. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar tijdens deze Corona crisis is voor mij de verleiding groot om te gaan snaaien. De ene keer lukt het beter om dit niet te doen dan de andere keer. Maar hoe kan jij er nu voor zorgen dat je die wilskracht sterk houdt.
Er zijn 4 factoren die beïnvloeden hoeveel ruimte jij hebt om die wilskracht in te zetten. Deze 4 factoren die de wilskracht negatief beïnvloeden zijn:
- Slaapschuld
- Stress
- Beweegarmoede
- Multitasking
Je wilt dus ervoor zorgen dat bovenstaande punten zo min mogelijk gebeuren. Dus hoe ga je hiermee om tijdens de huidige crisis.
Slaapschuld
Goed slapen zorgt er dus voor dat jij je wilskracht sterk kan houden tijdens deze crisis. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat dit zeker in het begin van deze crisis niet altijd even makkelijk was, omdat ik toch veel aan het piekeren was. Gelukkig heb ik er nu een beetje een ritme in gevonden. Al moet ik bekennen dat het de ene dag beter gaat dan de andere dag.
Wat belangrijk is om goed te kunnen slapen, is dat je ervoor zorgt dat de omstandigheden optimaal zijn. Je programmeert je hersenen dan namelijk zo dat ze weten dat je gaat slapen. Manieren om die optimale omstandigheden te creëren zijn:
- Zorg voor een avondritueel. Ga op een vast tijdstip naar bed en doe altijd dezelfde dingen voor het slapen gaan.
- Zorg dat je op een vast tijdstip je bed uitgaat in de ochtend. Het is verleidelijk om langer in bed te blijven liggen als je in de ochtend geen afspraken hebt staan, maar doe dat dus niet en ga zeker niet snoozen.
- Als je merkt dat je teveel piekert voor het slapen gaan, kan je even een kwartiertje alles van je afschrijven in een notitieboekje. Dit kan een onderdeel worden van je avondritueel.
- Zorg dat het donker genoeg is in je kamer.
- Als je ’s nachts lang wakker ligt, ga dan even je bed uit totdat je weer moe bent. Je wilt namelijk dat je hersenen je slaapkamer associëren met slapen (en seks) en juist niet met piekeren en wakker liggen.
- Als je een nacht te weinig hebt geslapen, is het prima om overdag een dutje te doen. Een dutje is ergens tussen de 6 en 20 minuten. Zet ook een timer op die 20 minuten, omdat je anders in een te diepe slaap komt en dan word je er niet fitter van als je dan wakker wordt.
Stress
Stress zorgt er ook voor dat je wilskracht minder wordt. Toegegeven, voor veel mensen kan het nu lastig zijn om stress te managen met alle onzekerheden die er zijn. De uitdaging is dan te kijken naar de gebieden waar je wel controle op hebt. Door te focussen op die gebieden en daarin te gaan excelleren, kan jij je stresslevels toch zoveel mogelijk managen. Waar je controle op kan hebben, is:
- Je dagritme. Denk hierbij aan hoe laat je opstaat, je eetmomenten, wat je werktijden zijn, hoe laat je gaat slapen, wanneer je gaat sporten, familietijd, je rondje buiten lopen.
- Contacten met dierbaren. Je kan nu moeilijk al je dierbaren opzoeken, maar gelukkig zijn er genoeg andere manieren om contact te zoeken met je dierbaren. Dus maak daar gebruik kan.
- Nu is het juist goed om te gaan sporten, omdat je hierdoor zowel letterlijk als figuurlijk lekkerder in je vel gaat zitten. Nu kan het lastig zijn om het gaan sporten als je constant je kinderen om je heen hebt springen. Maar maak het dan klein. Doe verdeeld over de dag wat oefeningen. Of spreek met jezelf af om minimaal een kwartiertje wat te gaan doen. Als het dan goed gaat, kan je langer sporten. Beginnen met bewegen zorgt er vaak voor dat je in beweging blijft.
- Plan je maaltijden. Denk na over wat je gaat eten. Beslis dit niet op het laatste moment, want dat zorgt ervoor dat je meestal niet de meest handige keuzes maakt. En als je weet wat je de komende dagen gaat eten dan kan je een snel en efficiënt boodschappen doen en dat is wel handig met de maatregelen die er zijn.
- Plan je ontspanningsmomenten in. Dit kan van een wandeling zijn met het gezin in het weekend tot het lezen van een boek tot het maken van een puzzel.
Beweegarmoede
Misschien heb je het zelf al eens gemerkt. Je begint (weer) met sporten en dan ga je als vanzelf beter eten, beter slapen en maak je nog meer keuzes die je gezondheid ondersteunen. Ik heb dit zelf ook vaak genoeg in de praktijk gezien bij de mensen die ik train. Bewegen zorgt voor een bepaald proces in de hersenen dat er uiteindelijk voor zorgt dat je wilskracht sterker wordt. Dus dat je dan gezonder gaat eten, vaker gaat sporten en bewegen zorgt er ook nog voor dat je dieper slaapt.
Ik heb het er dan niet over dat je gelijk een uur vol moet gaan sporten, maar ga bewegen. Dit kan het blokje om zijn, het doen van een paar oefeningen en een stuk fietsen. Kijk naar wat op dit moment past in jouw ritme.
Mulititasking
Veel dingen tegelijk doen, zorgt ervoor dat jij minder ruimte in je hoofd hebt voor elke taak. Daarom is een ritme en planning ook zo belangrijk om te weten wanneer je wat gaat doen. Ik kan me voorstellen dat dingen niet altijd gaan zoals gepland en zeker niet als je constant je kinderen om je heen hebt. Dus zoek een manier voor jezelf om taak voor taak te kunnen afwerken in plaats van allerlei dingen door elkaar. Zorg er daarbij wel voor dat de planning niet te strak is om jezelf ruimte te geven waar en als nodig.
Accepteer
Ik snap dat je echt wel dat alle bovenstaande genoemde punten niet altijd lopen zoals je wilt en helemaal niet tijdens deze Corona crisis. Dat is ook prima. Accepteer dit dan ook. Wel kan je ervoor zorgen dat het zoveel mogelijk zo gaat. En als dat niet zo is: Morgen is er weer een nieuwe dag vol mogelijkheden om het weer te doen.
Actiepunten
Wat je nu kan doen, is de avond van tevoren (tijdens je avondritueel) 3 punten opschrijven die je de volgende dag gaat doen en hoeveel tijd je eraan gaat besteden. Voorbeelden hiervan zijn:
- Thuiswerken van 10-12.30 en van 14-18 en dan echt om 18uur die laptop dichtklappen (opdrachten van je werk kunnen ook actiepunten zijn)
- Kinderen begeleiden met school: 2 uur
- Planning maken voor de maaltijden van komende week: 30 minuten
- Gaan sporten: 45 minuten
- Boodschappen doen: 30 minuten
- Boek lezen: 30 minuten
Dan kan je aan het einde van die dag evalueren hoe dat is gegaan en of de tijd die je jezelf gegeven had genoeg was. Op die manier kan je elke keer actiepunten maken die voor jou haalbaar zijn en dat je zo een gevoel van succes ervaart. Dit geeft je dan weer een goed gevoel. En dat kunnen we allemaal gebruiken in deze tijd.
Selfcare
Naast deze actiepunten kan je ook nog 3-5 punten opschrijven die te maken hebben met selfcare. Voorbeelden hiervan zijn:
- Gaan slapen voor 22.30
- 250 gram groenten eten
- 3 stuks fruit eten
- 30 minuten wandelen
- 10 minuten mediteren
- 15 minuten krachtoefeningen doen (ook welke)
En deze kan je dan ook weer evalueren.
Sterkte komende tijd en blijf gezond.